Hopp til hovedinnholdet

Strever med skolen. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går 2vgs. For tiden har jeg slitt veldig mye med mye forskjellig. Jeg henger etter på skolen, og jeg klarer ikke å gjøre lekser, eller følge med i timene. Jeg får dårligere karakterer, og det bekymrer meg fordi det er mange avsluttende fag. Mamma maser på at jeg må bli flinkere på skolen og jobbe mer, og jeg prøver, jeg prøver virkelig, men jeg får det bare ikke til. I høst hadde jeg det ganske vanskelig med meg selv, og jeg skulket mye og lå i sofaen hele dagen uten å gjøre noe. Heldigvis ble det bedre, men nå begynner de samme følelsene og tankene å komme tilbake. Jeg er slem og utestengene mot mennesker jeg er glad i, og jeg ser at de blir såret og jeg hater meg selv for at jeg er sånn mot dem men jeg kan ingenting for det. Det føles som om jeg er fanget i mitt eget hode. Jeg har spesielt lyst til å lykkes på skolen, og det at jeg ikke gjør det trekker meg mye ned. Men jeg har aldri vært noe særlig flink på skolen, og vet ikke hva jeg skal gjøre for å klare å jobbe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål! 

Det er trist å høre at du strever sånn med skolehverdagen. Aller først synes jeg du skal ta en prat med lærerne dine. Fortell om situasjonen din, vær åpen og ærlig. Spør om tips til hva akkurat DU bør jobbe med, gode oppgaver du kan gjøre, hvordan du kan øve deg best mulig osv. Når lærerene vet om hvordan du faktisk har det, vil det være lettere for dem å hjelpe deg. Titt gjerne på læreplanen og kompetansemålene i faget sammen. Det er disse som danner grunnlag for karaktersettingen. Derfor er det viktig at læreren forklarer deg hva som kreves, og hvor du kan forbedre deg.

Lag avtaler med læreren. Prøv ut avtalene i en periode. Deretter kan dere ta en ny prat for å diskutere hvordan avtalene har fungert. Når lærerne vet om at du vil stå på litt ekstra, er det kanskje lettere for dem å gi deg gode tilbakemeldinger og motivere underveis også. Snakk skikkelig med læreren din jevnlig slik at du får tilbakemeldinger som hele veien kan hjelpe deg videre.

Ta en titt på artiklene under dette svaret :-)

 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Hei,

Først vil vi si at vi er enige i de råden du har fått av rådgiveren . Det er viktig  å ta tak i det konkrete og se om det blir bedre. Det er mange ungdommer i din alder som kontakter oss i ung.no med lignende problemer. Mange opplever at kravene på videregående er store og når man havner bakpå er det lett å gi opp. Du står med stor sannsynlighet oppe i et stort følelseskaos med hormoner på høygir. Det kan være veldig slitsomt. Du skriver at du er sliten, veldig sliten. Vi får et bilde av en bøtte med hull i bunn. Mange ungdommer opplever et forventningspress fra seg selv og andre. Et press som det er vanskelig å se slutten på når man er 17 år. Press om å bestemme seg for hva en skal velge, press om bra karakterer, press på å være imøtekommende, en god datter/sønn, press fra venner, trening m.m. Mange ungdommer opplever at de aldri får fred. I denne perioden er det viktig med tilstrekkelig søvn og gode kostvaner. Du skriver også at du synes du blir slem mot dine nærmeste. Det er ikke noe du ønsker, men klarer ikke å la vær skriver du. Dette kan nok være utslag av stress. Du trenger helt enkelt ro. Det forskning viser er at ungdommer sover altfor lite, er på nett for mye og føler seg konstant sliten. Det gir underskudd på energi og gjør det vanskelig å ta tak i krevende oppgaver. Hva får du energi av? Hva gir deg lyst? Når føler du deg ovenpå? Hva gjør du da?  Har du noen å snakke med om det du strever med. Som rådgiveren sier er det viktig at du tar tak i de konkrete problemene med læreren din men du kan også trenge noen å snakke mer personlig med. Fins det en helsesøster på skolen? Hun har lang erfaring med å snakke med ungdom. Hun kan også hjelpe deg videre i systemet dersom det blir nødvendig. Håper at dette var til hjelp.

 

Hilsen RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få bedre karakterer?

Gutt foran PC (colourbox.com)

Det er ikke alltid lett å oppnå gode karakter, men hvordan kan du gjøre det bedre enn sist? Få tipsene her.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser