Hopp til hovedinnholdet

Kan lege eller psykolog si fra til foreldre hvis man er under 18 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er 15 år, visst jeg hadde gått til en psykolog hadde foreldrene mine fått vite det da? Jeg synes jeg har hørt at visst man går alene til leger og psykologer så sier dem i fra til foreldre visst man er under 18 år. Men har dem ikke taushetsplikt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

På lik linje med annet helsepersonell, har leger og psykologer taushetsplikt. Taushetsplikt gjelder også barn og ungdom, men helsepersonell har også plikt til å gi informasjon til foreldre hvis det er behov.

Barn som har fylt tolv år skal selv kunne være med å bestemme hvilken informasjon som skal gis til foreldre. Når man har fylt 16 år har kan ikke psykolog eller lege gi informasjon til foreldre uten ditt samtykke. 

Unntaket fra dette er hvis det er åpenbar fare for deg eller andre. Helsepersonell kan da komme i en situasjon der de i følge loven må gi ut informasjon for å kunne beskytte andres liv og helse, eksempler på dette kan være ved selvmordsfare eller fare for at en vil skade andre. 

Psykologer som har kontakt med ungdom mellom 16 og 18 år kan  bli pliktige til å  informere foreldre dersom det foreligger alvorlig bekymring for at ungdommen ikke kan ta vare på seg selv. 

Mer informasjon om dette kan du finne på lovdata.no under pasientrettighetsloven: lovdata.no/dokument/NL/lov/1999-07-02-63?q=pasientrettighetsloven*  Under §3.3 og §3.4 står det mer om taushetsplikt ift barn/ungdom under 18 år.

Hvis du ønsker å prate med noen, kan det være til hjelp å vite at helsepersonell har taushetsplikt og at du kan være med på å bestemme hvilken informasjon dine foreldre vil få. Hvis du ønsker å snakke med noen og er litt urolig for hva foreldrene dine får vite, er det lurt å ta opp bekymringen du har med den du kontakter. 

Håper dette var til hjelp for deg, lykke til!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser