Hopp til hovedinnholdet

Sliter med sosial angst

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på snart 16 år. Jeg begynner på videregående til høsten - og sliter med sosial angst. Jeg blir lett flau, er redd for å ta ordet i grupper, jeg liker ikke å spise eller drikke der det er mange andre mennesker. Jeg sliter med å utføre noe når noen ser eller hører på - jeg blir veldig lett nervøs og redd. Jeg liker ikke å snakke med fremmede, og prøver å unngå å snakke i telefon med andre mennesker. Når jeg snakker med andre, kan jeg plutselig oppleve at alle ordene i munnen min bare stokker seg, og alt kommer feil ut - dette skjer spesielt om jeg leser noe høyt! Jeg vil veldig gjerne gjøre noe med dette, så vær så snill - HJELP!! Hva skal jeg gjøre? På forhånd takk! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller akkurat hvordan det er å slite med sosial angst. Det er flott at du tar tak i dette nå, før du begynner på videregående skole. Du forteller ikke om du har fått noen hjep tidligere.

For å få hjelp nå kan du starte med å gå til helsesøster eller snakke med en lærer du har tillit til. Fortell hvordan du sliter og spør om hvem i din kommune som er best til å hjelpe med dette. Det kan være at PPT kan hjelpe til med trening på skolen eller at dere har en psykiskhelsetjeneste i din kommune som kan hjelpe deg. Om ingen av disse instansene finnes der du bor, kan du henvende deg til fastlegen din og be om en henvisning til BUP. Der har de behandlingstilbud som hjelper deg å trene på å greie det du gruer for uten å bli så nervøs.

Lykke til, det krever hardt arbeid å komme videre, men det er gode sjanser for at det går fremover.

Som en start kan du se på rådene i denne lenken som dreier seg om å trene på å tenke litt annerledes når du blir engstelig.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser