Hopp til hovedinnholdet

Jeg har selvmordstanker, og noen burde få vite det.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei I flere år har jeg blitt mobbet, ved utestenging og baksnakking. De i klassen min visste ikke hve, jeg var engang. I fjor var det skikkelig ille. Jeg drev med selvskading og prøvde å ta selvmord minst fem ganger. Jeg begynte med selvskading pga mobbing og deretter karakterene som jeg fikk på skolen. Jeg tenkte at jeg ikke kom til å bli noe, derfor holdt jeg på å ta selvmord. Hittil i år har jeg bare hatt selvmordstanker og stoppet med selvskading. Egentlig burde noen få vite om dette, men jeg klarer ikke å si det. Hvis jeg sier det muntlig, kommer jeg til å hate den personen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg vil bare få ett ny start.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.


Ja, dette må noen få vite om!

Det er trist at du har blitt mobbet i flere år. Mobbing er alvorlig, og skolen har et ansvar for å sørge for at elever ikke mobbes.

Alikevel vet vi at det er mye skjult mobbing, og at det desverre er mye mobbing det ikke tas tak i.

Resultatet blir ungdom som får det vondt og vanskelig, slik du forteller om her. Du skriver at du selvskadet deg også fordi du fikk dårlige karakterer. Selvsagt går alt det du har opplevd utover skoleprestasjonene, og det er jo ikke din skyld.  Det du beskriver er alvorlig, og det er viktig at noen får vite om hvordan du har det. 

Ut fra det du skriver forstår jeg at du har prøvd å ta livet ditt, men ingen har oppdaget dette? Til tross for at du har hatt det så vanskelig har du klart å slutte med selvskading. Det viser at du har styrke, og det er kjempeflott.

Foreldrene dine burde få vite hvor vondt du har det. Ville ikke de støttet, og hjulpet deg? Hvis du ikke kan snakke med de hjemme er det mulig å si noe til en lærer?

Helsesøster på skolen, eller helsestasjon for ungdom vil kunne hjelpe deg.

Noen må få vite at du blir mobbet slik at det kan ta slutt, og noen må få vite om selvmordstankene dine.

 Du må få hjelp til å bearbeide det du har vært igjennom, og det vil hjelpe å sette ord på hvordan du har hatt det/har det.

Det finnes hjelp å få, og selvom alt virker håpløst finnes det løsninger. Ofte finnes det flere løsninger enn man klarer å se selv når man har det så vanskelig.

Du vil få det bedre hvis du forteller noen om hvordan du har det. Jeg tror ikke du vil hate den du forteller det til.

 Du skrev til oss - det er et skritt på veien til å få det bedre. Neste skritt er å si i fra til en voksen. Du er verdifull, og livet ditt er verdt å leve.

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser