Hopp til hovedinnholdet

Jeg er dypt deprimert og ønsker å rømme fra smerten. 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Jeg er dypt deprimert. Hver dag er et rent helvete å komme seg gjennom, og etterlater meg med null energi. Depresjonen kommer av mange ting. Blant annet av at jeg hater meg selv. Jeg stygg, og dum både sosialt og faglig. En annen ting er at det virker som om jeg aldri skal klare å få noen jeg kan kalle min. Ingen jenter viser interesse for meg, og hver gang jeg har prøvd meg på noen så har jeg fått avslag. Jeg ser på meg selv som den største taperen på skolen og i familien. Alle andre i familien er smarte og alt det jeg ikke er. Skader meg selv regelmessig, og ønsker bare å rømme vekk fra depresjonens smerte. Klarer ikke å se noen mening med mitt liv, og tror ikke min død ville skapt noen sorgreaksjoner hos noen. Verden er nok bedre uten meg, men vil gjerne se om det fremdeles finnes noen gode alternativ.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det vondt nå og at du føler at alt virker tungt og håpløst.

Selv om du har det så tungt har du klart å skrive til oss, og jeg synes det er bra at du har klart å beskrive hvordan du har det og be om hjelp. Når man har det så vondt, er det vanskelig å ha troen på at ting kan bli bedre. 

Depresjon kjennetegnes av mørke sinnstemninger som påvirker tankene våre. Hvis man er deprimert, har man ofte en negativ oppfatning av seg selv og negative tanker om fremtiden. Slike negative tanker og forventinger kan ofte bli litt urealistiske i forhold til situasjonen, og der er med på å opprettholde depresjonen. En måte man kan få det bedre på, er å trene seg opp til å oppdage og utforske de negative tankene og kunne bytte dem ut med mer positive og realistiske tanker. Dette kan høres litt vanskelig ut, men hvis du forsøker og trener litt på det tror jeg det kan hjelpe deg. Jeg legger ved artikler under der du kan lese mer om dette og andre ting man kan gjøre for å hjelpe seg selv. 

Det jeg også håper du kan gjøre, er å snakke med noen om hvordan du har det nå. Når man strever med selvskading og selvmordstanker er det vikitg å dele dette med noen, det hjelper å dele det som er vanskelig og tungt. Er det noen du har tillit til som du tror du kan snakke med dette om? For eksempel en av foreldrene dine eller en venn?

Det finnes hjelp for det du strever med, så jeg håper du kan snakke med noen om hvordan du har det nå. Mange ungdommer synes det er vanskelig å søke hjelp, en del er bekymret for å bli misforstått, ikke bli tatt på alvor og synes det er vanskelig å forklare negative tanker og følelser. Jeg tror mange også er usikre på om det vil være til hjelp,  men vi vet at det å sette ord på tunge tanker hjelper og at det er viktig å oppsøke en som har kunnskap om det man strever med. Det finnes god hjelp for de som strever med depresjon. 

Det finnes flere steder man du henvende deg til. Du kan gå til fastlegen din for å få mer råd og hjelp. Du kan også gå til helsesøster eller rådgiver på skolen din.  En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd også. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til.

Du kan også ringe en hjelpetelefon hvis du ønsker å snakke med noen mer anonymt, du kan ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116 111 eller Mental Helses døgnåpne hjelpetelefon på telefonnummer 116 123.

Jeg håper du vil søke hjelp, og at du vil holde ut og ha troen på at det vil bli bedre. Håper dette kan være til hjelp for deg, lykke til!

 

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser