Hopp til hovedinnholdet

Hvem kan få vite at jeg har selvmordstanker

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg lurer ganske kort på hvem som vil kunne få vite om at jeg har selvmordstanker, går hos bup og ble i forje uke spurt om jeg noen gang hadde hatt tanker om å ta livet mitt. Noe jeg svarte ja på, jeg ble informert om at hvis risikoen ble vurdert som høy, vil foreldrene mine få vite om det, men hvem andre? Takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du bekreftet til BUP at du har hatt tanker om å ta livet ditt og lurer på hvem som kan få vite dette. Du er over 16 år, og er helserettslig myndig. Det betyr at opplysninger du gir helsepersonell, ikke skal formidles til andre uten ditt samtykke. Terapeuten din har taushetsplikt. Likevel har alt helsepersonell plikt til å melde fra dersom han eller hun er redd for at du kommer til å ta livet ditt. Dette er for å ivareta deg, og for å kunne skape en tilstrekkelig trygg situasjon rundt deg til at du kan fortsette å leve. Terapeuten din vil ikke melde fra til foreldrene dine (eller andre som kan bidra til at det blir trygt rundt deg) uten å snakke med deg om det først. Ta en prat med terapeuten din om dette neste gang du er på BUP.

Dersom du nå eller i fremtiden får tanker om å ta livet ditt, er det veldig viktig at du snakker med noen om det. Dette kan være vondt og vanskelig å snakke om, men slike tanker skal vi ikke bære på alene. Du kan snakke med foreldrene dine, terapeut ved bup, fastlegen din eller ta kontakt med psykiatrisk legevakt der du bor, slik at de kan hjelpe deg til tilstrekkelig trygghet rundt deg til at livet ditt sikres.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser