Hopp til hovedinnholdet

Lei av å lyve

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært deprimert i over lengre tid. Og orker ikke lengre. Jeg lyver og lyver hele tiden, for å beskytte meg selv. Og jeg får så dårlig samvittighet og ikke minst dårlig selvtillit når jeg holer på med det jeg gjør. Hvis man er ganske deprimert, har man rett til å dra til rehabilitering? Eller gjelder det bare for de som er rusmisbrukere? Jeg vil ta pause, og bli meg selv igjen. Jeg har mistet helt kontrollen.

 

Svar
Hei

 

Hei jente 17 år,

Så fint at du tar kontakt når du har problemer. Du skriver at du har vært deprimert over en lengre tid. Du skriver at det sliter på deg og at du ikke orker å være deprimert lengre. Du spør om du kan få hjelp. Du skriver at du lyver for å beskytte deg selv men det resulterer i at du får dårlig samvittighet og dårlig selvtillit. Du skriver at du ønsker pause, å ta «time out» for å bli deg selv igjen.

Alle kan vi ha det med å «pynte på virkeligheten». Vi sier at vi trener mer enn hva vi gjør for eksempel. Andre ganger trekker vi fra slik at det skal se bedre ut. Alle vil kjenne seg igjen i dette. Noen ganger får vi mye oppmerksomhet for det vi forteller. Da er det fristende å fortsette og så kan det bli litt mer enn hva vi tenkt oss. Spesielt dersom det fører til noen fordeler. Noen ganger blir det for mye og det kan se ut som om du har havnet litt ut på viddene. Føler du at det bilde du gir av deg selv blir bedre mottatt enn det som er deg? Mange legger ut alt det gode på Facebook for eksempel. Det andre snakker vi ikke om. I hvert fall ikke der. Alt det vi får til og det som kan skape misunnelse legges ut. Det kan gi status. Når det går for langt kan konsekvensen være at andre slutter og stole på deg. Er det slik det har blitt for deg? De kan være mange grunner til at man lyver. En grunn er at man ikke synes man er god nok som man er. Er det noen du kan være deg selv med og som du ikke trenger å lyve for? Noen som kjenner deg som den du er? Vi vil anbefale deg til å snakke med noen du har fortroende for og som kjenner deg. Fortell hva som skjer og si at du trenger hjelp. Kanskje kan de hjelpe til gjennom å stoppe deg eller stille spørsmål når «det barker av gårde» . Du spør om det fins rehabilitering for den typen problemer du nevner. Den beste hjelpe får du i ditt nærmiljø men med noen du kan snakke med. Du kan også ta kontakt med helsesøster . Hun har lang erfaring med å snakke med ungdom. Håper dette var til hjelp.Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser