Hopp til hovedinnholdet

Trett, sliten og uten energi.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Symptomer på deprisjon • Følelse av å være trist og nedstemt. - føler meg nedstemt • Slapphet. - er alltid slapp/mister mye energi av ingenting • Tretthet - jeg er alltid trøtt, og hater å stå opp. jeg ender alltid i krangel om å må stå opp men klarer ikke sove • Manglende initiativ. - jeg tar ikke initiativ i en dritt lengre • Manglende appetitt. - jeg spiser rundt 1-3 måltider om dagen, (spiste mye mer før) • Skyldfølelse - får skyldfølelse når mamma å den kjøper ting til meg som jeg kunne kjøpt selv • Redusert selvtillit - jeg har ikke selvtillit, og rakker alltid ned på megselv • Konsentrasjonsvansker og ubesluttsomhet. - sliter med å konsentrere meg, • Selvmordstanker - jaaa.. , jeg er bare 13, jeg vil ikke tenke sånn.. gråter av tanken (måtte ta bort noen) jeg tørr ikke si ifra til noen jeg vil ikke si det til mamma å dem, og da mener jeg at jeg VIRKELIG ikke vill.. man blir også sett ned på om man drar til helsesøster...

 

Svar
Hei

Hei jente 13 år.

Takk for brev. Du skriver at du er trist, nedstemt, slapp og at du mangler energi. Du skriver videre at du sover lite og at du mangler appetitt. Videre forteller du at du sliter med dårlig selvtillit og at du har problemer med å konsentrere deg. Du nevner også at du noen ganger har selvmordstanker.

Fint at du tar kontakt når du sliter. Det er en god begynnelse og en start til å få det bedre med seg selv. Du beskriver noe som er svært vanlig og som mange skriver om til oss her på ung.no. Overgangen fra barn til voksen oppleves av mange som svært slitsom. Mange er også uforberedt på at dette skal skje. Kanskje snakker vi for lite om dette?  Her spiller mange faktorer inn. Kroppen gjennomgår en stor forandring i denne perioden og som sliter mye mer på psyken enn hva man kanskje tror. Du befinner deg i en storm av hormoner som suser rundt i kroppen og som bidrar til et følelseskaos. Å være i puberteten er ikke noe for amatører. Mange opplever denne tiden som svært turbulent. Det er ikke bare kroppen som forandres men også følelsene kan være umulige å forstå seg på. Noen ungdommer får en stor dose av denne forandringen  i denne perioden, andre får mindre av det. Det å ikke forstå seg selv kan tære på selvtilliten.

I den samme perioden øker kravene på skolen og kravene hjemme. Det er mye å forholde seg til. Å være barn og voksen på samme gang kan være veldig energitapene. Du skriver at du ikke sover spesielt godt og at du spiser mindre enn før. Begge deler bidrar til at du kan blir slapp og sliten og mindre parat til å takle utfordringer. Mange unge vi er kontakt med sover for lite. Grunnene kan være mange. Noen bruker altfor mye tid på sosiale medier. Et tips kan være å bli litt mer bevisst på å holde på rutiner og legge seg tidlig. En del ungdommer som sliter med søvnproblemer tar seg ofte en lur om etter at du kommer hjem fra skolen. Det er ikke lurt og bidrar til søvnproblemer. Trening kan hjelpe for å sove bedre. Det kan være viktig å  huske på at kropp og sjel henger sammen. Du skriver at du ikke ønsker å snakke med din mor eller helsesøster. Er det noen andre du har et godt forhold til som du kan snakke med? Vår er at det nytter å snakke med andre om hvordan man har det. Mange tanker blir både tunge og mørke av å dyrkes i ensomhet. Å dele vonde tanker kan føre til at de blir mindre truende. Vår erfaring er at det er akseptabelt å gå til helsesøster. Mange ungdommer opplever det som nyttig og hjelpsomt. helsesøster har også lang erfaring med å snakke med ungdommer som har det som deg. Håper at dette hjalp litt.

 

 

 
Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser