Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min sliter psykisk. Hvordan kan jeg hjelpe henne?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg ble nylig sammen med en fantastisk jente, og vi er begge veldig glade i hverandre. Men hun jeg er sammen med, sliter psykisk, hun har ihvertfall gjort det og det merkes godt enda. Det ligger veldig mye bak, og hun har gått til psykolog før for endel år siden, men sier hun "lurte" dem slik at hun slapp å gå der mer. Jeg har snakket med henne om hva som har skjedd, og prøvd å gjøre mitt beste, men vet ikke hvordan jeg skal takle dette skikkelig. Hun sier hun er utrolig glad i meg, men er redd for å ødelegge for meg på grunn av hvordan hun sliter, men jeg prøver å fortelle henne hvor glad jeg er i henne. Hun spiser lite, og har stadig smerter i magen. Jeg har prøvd lenge å få henne til å snakke med en helsesøster eller en profesjonell om dette, men hun nekter og blir nesten sur når jeg bare nevner det. Jeg er utrolig glad i henne, og vil henne bare det beste, og vet ikke hva mer jeg kan gjøre for å hjelpe henne. Har dere noen råd til meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så flott at du har blitt sammen med en du liker så godt! Det virker som du virkelig bryr deg om henne, og jeg skjønner at du har lyst til å hjelpe henne. Psykisk helse og følelser er et vanskelig tema, og det kan være vrient å snakke med noen som sliter med dette, så det er flott at du har snakket såpass mye med henne om det. 

Jeg tror det viktigste for kjæresten din er at hun vet at du er der for henne og at hun kan snakke med deg om alt. Spør henne gjerne hvordan det går, men ikke la det bli så mye at det blir masete. Det kan godt hende at hun ønsker å ha et forhold med deg hvor hun slippper å tenke på ting som har vært og problemer hun har hatt før, og det kan være en god idé å spørre henne om hun vil snakke om ting eller ikke.

Jeg sier ikke at du skal ignorere problemene hennes helt, og det er viktig at du følger med på om det blir værre, for da bør du snakke med foreldrene hennes om det. Men hvis hun egentlig ønsker å legge ting bak seg og ha et "normalt forhold", bør du gi henne sjansen til det.

Jeg legger ved et par artikler som kan gi deg noen nyttige tips.

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du hjelpe en venn som har spiseforstyrrelse?

Jente trøster venninne(colourbox.com)

Det kan være vanskelig å se om noen har en spiseforstyrrelse. Har du mistanke er det viktig at du er en god venn og snakker med vennen din, og forteller at du er bekymret. Men du kan ikke ta ansvar for å hjelpe vennen alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser