Hopp til hovedinnholdet

Vær så snill, gi meg noen grunner til å leve.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Jeg er suicidal jeg vil ikke fortelle det til noen fordi jeg vil ikke bli kalt psycho osv... Men jeg har begynt og tro at Gud skapte meg for at jeg skulle ta selv mord og jeg vil gjøre det..... Så jeg skriver dette på håp om og få noen grunner til og leve fordi jeg har ingen... Så værsåsnill gi meg noen grunner til og leve hvis det fortsatt er noen igjen....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må ha det veldig vondt og at du synes alt virker tungt og håpløst nå. Når man har det slik kan framtiden virke mørk og det er vanskelig å ha troen på at ting kan bli bedre. 

Selv om du har det så tungt og er i en slik fortvilet situasjon, har du klart å skrive til oss. Jeg synes det er bra at du har klart det. Det er ikke så lett å beskrive slike tanker og følelser for andre, og jeg synes du har tatt et bra og modig valg med å sette ord på det til oss.

Du skriver at du ikke ønsker å snakke med noen og at du tenker litt på hvordan de vil reagere og tenke om deg. Det er mange som synes det er vanskelig å beskrive tunge tanker og følelser for andre, og jeg vet at mange deler de samme bekymringene som du har. Selv om det er vanskelig å snakke med noen om det, håper jeg at du vil finne mot til å forsøke det. Når man har selvmordstanker og er fortvilet, er det viktig å snakke med en voksen om det. jeg tror det vil hjelpe deg å dele hvordan du har det med noen, de tankene du har om selvmord og framtiden. Det finnes hjelp for det du strever med, så jeg håper du kan snakke med noen om hvordan du har det nå. Da kan du få litt støtte videre og hjelp til å finne hva som gjør livet verdt å leve for deg.

Mange ungdommer synes det er vanskelig å søke hjelp, en del er bekymret for å bli misforstått, ikke bli tatt på alvor og synes det er vanskelig å forklare negative tanker og følelser. Jeg tror mange også er usikre på om det vil være til hjelp,  men vi vet at det å sette ord på tunge tanker hjelper og at det er viktig å oppsøke en som har kunnskap om det man strever med.

Er det noen du har tillit til som du tror du kan snakke med dette om? En voksen i familien eller noen andre du kjenner? Kanskje kan du finne mot til å fortelle denne personen om hvordan du har det. Hvis du ikke kjenner noen, kan du også ringe en hjelpetelefon og dele litt av det du strever med, du kan for eksempel ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.

Det finnes flere voksne du kan gå til hvis du ønsker å søke hjelp. Du kan gå til lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din. En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd også. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til. Det kan kanskje hjelpe å vite at de voksne som jobber på skole og helsestasjon har snakket med andre som har hatt litt like tanker og følelser som deg, og at de vet hva som kan hjelpe deg videre. 

Jeg håper du vil holde ut og ha troen på at du vil få det bedre og kjenne følelsen av at livet er verdt å leve. Husk at du er en viktig og verdifull person!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser