Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvskading og spiseforstyrrelser, hva kan jeg gjøre for å føle meg normal igjen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med selvskading og spiseforstyrelser, jeg kutter og føler meg trist veldig lett. Jeg er virkelig ikke en av de jentene som klager hele tiden, jeg liker engentlig ikke å ha mye oppmerksomhet. Og det er ikke det at jeg ikke er glad, jeg er for det meste glad, og jeg har en snill familie og venner. Men jeg bare, jeg vil ikke føle meg på denne måten, hva kan jeg gjøre for å føle meg normal igjen? Og hvordan kan man gå ned i vekt, for jeg trener mye, og det jeg spiser er sunt, men jeg blir bare ikke tynnere.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du strever med spising og selvskading, og at du føler deg trist og ønsker hjelp. Det er bra at du har klart å sette ord på dette til oss og at du ønsker å finne ut av hvordan du kan få det bedre. Det er tungt å streve med selvskading og spiseforstyrrelser, så jeg tenker at du sikkert har det vondt og er fortvilet nå. 

Det er godt å høre at du har en god familie og venner rundt deg. Jeg lurer på om noen av dem vet litt om hvordan du har det? Det høres ut som du kanskje holder det som er litt vanskelig for deg selv. Det kan være til hjelp å dele det med noen, så jeg lurer på om det er noen du har som du kan fortelle om selvskadingen til? Det er ikke alltid så lett å vite hva som ligger bak selvskading, og det kan være vanskelig å snakke med andre om. Noen vil kanskje streve med å forstå det. Ofte så er selvskading en måte å takle en sterk og ubehagelig følelse på, og vi vet at det er til hjelp å snakke med noen og få sortert litt i tanker og følelser som kan ligge bak.

Jeg håper du vil snakke med noen om det du skriver om til oss, det tror jeg vil hjelpe deg. Hvis du ikke ønsker å snakke med en venn eller en i familien, kan du kanskje snakke med lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen? Hos helsesøster kan du også få litt mer hjelp til spørsmålene du har omkring mat og vekt. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg. Jeg legger også ved noen artikler under som kanskje kan ha nyttig informasjon til deg. Husk å ta godt vare på deg selv. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser