Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har fått for seg at jeg har en spiseforstyrrelse

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Foreldrene mine har plutselig fått for seg at jeg har en spiseforstyrrelse. Jeg har alltid vært tynn og vært glad i mat. De maser hele tiden om mat og spising. Vi har snakket sammen og blitt enige om hvilke mengder de mener er greit. Når jeg spiser dette er det fortsatt ikke godt nok. Jeg føler at ingenting jeg gjør er bra nok for dem. Vennene mine ler når jeg sier at mamma og pappa tror jeg har en spiseforstyrrelse. De synes jeg spiser veldig mye. Først etter foreldrene mine har begynt å mase om dette har jeg begynt å tenke på hva jeg spiser. Jeg er mye oftere sint på de nå fordi jeg ikke føler jeg er god nok for dem. De sier hele tiden at jeg ikke har fin kropp, at jeg kan finne meg et annet sted å bo og at jeg heller kan finne andre måter å dø på. De er alltid sure. De sier også at alt er min feil og at jeg velger å ha det slik. Jeg vet ikke hva jeg gjør galt, jeg prøver å tilfredsstille de men klarer det ikke. Hva kan jeg gjøre for å få et godt forhold til de igjen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at det i hele tatt har blitt litt vanskelig med forholdet og kommunikasjonen mellom foreldrene dine og deg.  Det du forteller om som foreldrene dine sier, høres jo ikke greit ut.  Antagelig har også foreldrene dine en bekymring eller noe som påvirker det de sier og gjør.  Hva det er, vet jeg ikke, men det kan det være greit å finne litt ut av.  Hva er det som gjør at de er så bekymret og oppgitte?  -Tror du at du kan greie å spørre dem på en helt rolig og saklig måte om dette.  -Bestem deg for at du skal prøve uten å bli sint argumentere i mot.  -Bare lytte.  Så kan du spørre om de har lyst til å høre litt om hvordan DU opplever det som skjer.  Kanskje de kan greie det?  Min erfaring er for øvrig, at når kommunikasjonen har tuvlet seg til på denne måte, kan det for det første være greit å ha med en nøytral person på en prat, og for det andre er det lurt å begynne å gjøre ting på andre måter, slik at mønstere man har kommet inn i brytes.  Du kan prøve å prate med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom om dette og få hjelp der eller av noen hun anbefaler til å prate med foreldrene dine. 

Bra at du spiser bra.  Prøv å fortsette med det, og om foreldrene dine er veldig opptatt av kropp, så prøv selv om du kan minne deg selv om at DU er fornøyd med deg selv som du er, og prøve å ha fokus på det som er hyggelig og bra i livet.  Lytt til venner som er støttende og kloke, og prøv å gjøre ditt for at det skal være en hyggelig tone hjemme. Noen ganger blir det noen mønstre man kommer inn i hjemme som er fastlåste.  Da kan det at EN begynner å gjøre noe annerledes gjøre at alt forandrer seg litt.  -Er det noe DU kunne forsøke å gjøre annerledes når du prater med foreldrene dine?  Du kan jo utforske det litt.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme