Hopp til hovedinnholdet

Hun lurer på om hun kan se fremtiden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har opplevd en del rare ting i det siste. Jeg tror jeg på en eller annen måte kan se i fremtiden. Jeg tror det har seg slik at når jeg drømmer så drømmer jeg om ting som skal skje med meg. Men jeg husker aldri hva jeg har drømt om natten så noen ganger opplever jeg at jeg har opplevd det før. Noen ganger er jeg ekstremt sikker på at jeg har opplevd det før. Enten så drømmer jeg om fremtiden om meg selv eller så er det noen som har en fjernkontroll som bestemmer at jeg skal oppleve tingene på ny. Kanskje at jeg gjorde en feil og jeg må rette opp i det. Det høres jo helt sykt ut. Det kan jo vere at jeg har opplevd veldigt like situasjoner. Det er ikke komplisert ting jeg opplever som merkelig men sånne enkle ting som å spise middag. Jeg spiser jo en del like ting. Men jeg lurer også på om det finnes en sykdom som gjør at du blir helt gal og kan oppleve noe ca som jeg gjør. Jeg tror faktisk jeg kan ha en slik sykdom. Når jeg tenker på det er jeg neste 99% sikker på at noe er galt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan dessverre ikke si deg om du er synsk eller ikke. Hvis det er det du mener med at du kan se inn i fremtiden. Det jeg først og fremst tenker med det du skriver her, er at du stadig vekk opplever det vi kaller "deja vu". Det er fransk og betyr direkte oversatt "allerede sett". Det man mener er at man får en fornemmelse av å oppleve igjen noe man allerede har opplevd før. Det kan oppleves ganske merkelig eller til og med litt nifst, fordi man har så veldig sterk følelse av å ha gjort og sett det man ser og gjør før.

Det har vært forsket en del på slike "deja vu'er" og en del forskere mener at det skyldes forsinkelser i banene som sener sanseinntrykk i hjernen. På den måten "vet" hjernen allerede hva som skjer. En annen teori går på at hjernen din ikke registrerer alt første gang, slik at du, når du ser en ting eller et menneske for andre gang, tror du at det er første gang du ser det, men synes det virker kjent.

Tror du at det kan være slike deja vu'er du opplever? Hvis ikke, eller hvis du lurer og synes det er ekkelt og rart det du opplever, synes jeg du skal snakke med noen om det. Eller dersom du er veldig bekymret for at det feiler deg noe. Begynn for eksempel hos helsesøster på skolen din. Eller hos fastlegen din.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser