Hopp til hovedinnholdet

Jente på 19, som har foreldre med høyt konfliktnivå

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 19 år. Å da jeg var miste skummel mine foreldre gå fra hverandre men gjorde ikke det. Men så lenge jeg kan huske har pappa han særiøse ryggplager og Masse operasjoner, noe som har gitt han narpoleksi og sover bare plutselig, dette gir masse søling av kaffe osv, det er ikke super ille.. Men når blandt annet skjer så kjefter hun å noen ganger roper de til hverandre, jeg føler meg helt FORFERDELIG når dette skjer får abselutt angst, redd osv! Men helt siden da har jeg hatt marerittet om at mamma kjefter på pappa å ber han reise til hælvtte... Jeg har vært våken i 24 timer jeg trekker ut ørepluggene hvergang jeg høres stemmer, later som jeg må på do og for å høre hva som skjer, noen ganger er det over økonomien, noen ganger ikke ... Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, jeg dør på insiden, og oppi alt dette så har jeg og kjæresten nettopp gjort det slutt etter 2 år... Hilsen kjempe nervøs og redd jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19

Tusen takk for at du skriver til oss i ung. Du beskriver en svært krevende situasjon. Helt siden du har vært liten har foreldrene dine kranglet mye. De truer hverandre med at de skal gå ifra hverandre, og dette går veldig inn på deg. Du later som du ikke får med deg hva som skjer i mellom dem, men bruker i realiteten mye krefter for å prøve å få med deg hva som skjer de i mellom. Dette går svært innpå deg, og gjør deg veldig engstelig.

På toppen av det hele, har du og kjæresten din som har vært sammen i 2 år, gjort det slutt med hverandre.

Først og fremst vil jeg berømme deg for at du tar kontakt med oss. Barn som vokser opp med foreldre som har et turbulent forhold, har en tendens til å bli veldig sensitive. Så du er ikke alene. Barn er gode på å få med seg stemning i rommet, kroppsspråk og i ditt tilfelle har mamma og pappa en tendens til å snakke negativt om hverandre. 

Har du forsøkt å snakke med mamma og pappa om hvordan du har det? Tror du de er klar over hva kranglingen gjør med deg? Erfaringsmessig kan foreldre ofte være dårlige på å få med seg hvor mye faktisk barn og ungdom får med seg. Kanskje har de en tanke om at de bare krangler når du har lagt deg, at de skåner deg etc.

Det er mange steder dere kan henvende dere for å få hjelp. Først og fremst tenker jeg at dette kan være en sak for et familievernkontor. På familievernkontoret jobber det psykologer og familieterapeuter, som er gode på å få par og familier som krangler mye til å møte hverandre og se hverandre på en bedre måte. Kanskje kan mamma og pappa gå i parterapi? Kanskje kan du også få noen å snakke med der, for å bearbeide hva all konflikten har gjort og gjør med deg? Dette er en forebyggende og gratis tjeneste, hvor dere bare kan henvende dere dirkete uten henvisning fra lege.

En annen ide er at du kan ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. Her jobber det helsesøster, lege og også ofte psykolog og psykiatrisk sykepleier. Dette er også et lavterskel tilbud, og det er gratis.

Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper virkelig du og familien din får det bedre sammen. Håper du eller dere får noen å snakke med.

 

 

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser