Hopp til hovedinnholdet

Jeg tenker at jeg ikke fortjener å være glad.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei:) Jeg har et problem som jeg sliter litt med. Jeg klarer ikke å tillate meg selv å være glad. Om jeg smiler og er glad, kan jeg plutselig tenke at jeg ikke fortjener å føle glede. Jeg aner ikke hvorfor, men jeg tror det kan være fordi jeg er redd for å lure meg selv med at jeg har det bra. Jeg tør på en måte ikke å være glad, for jeg vet at jeg vil få meg en "knekk" på kvelden. Jeg ønsker jo selvfølgelig å føle glede, men da vet jeg at det blir mye tyngere å takle de tunge periodene. Kan dette komme av at jeg har hatt en litt tøff oppvekst hos pappa? Jeg har aldri snakket med noen om dette, og jeg vet ikke helt om jeg klarer heller. Nå som ferien har startet kan jeg ikke snakke med helsesøsteren heller. Men er det mulighet for at jeg kan gjøre det etter ferien? Jeg har aldri vært hos hun før, så jeg aner ikke om jeg kan ta opp sånne problemer der. Eller har du noen forslag til hva jeg burde gjøre, eller noen smarte "triks" for å slippe å tenke som jeg gjør? Tusen takk for svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg kan forstå at det du beskriver her er vanskelig.

Livet går opp og ned for alle, og det vil være perioder, spesielt i ungdomsårene, som kan være krevende. Det skjer da endringer fysisk og psykisk som påvirker hvordan man tenker og føler.

Du skriver at du har hatt en tøff oppvekst hos pappaen din, og det gjør selvsagt noe med deg.

Jeg tenker at du burde snakke med noen. Har du snakket med moren din om hvordan du har det?

Helsesøster er også en du kan snakke med. Mange helsesøstre er på jobb selvom skolen har ferie. Jeg vil derfor råde deg til å ringe kommunen, og høre om du kan snakke med helsesøster som er på skolen din.

Helsesøster snakker med barn og unge om alle temaer. Helsestasjonen for ungdom kan også være et sted du kan søke hjelp.

Det du beskriver er hvordan tanker du har preger deg, og det kan du få hjelp til. Ofte handler det om å lære å endre tankemønstre.

Du har lov til å være glad, og du fortjener det.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser