Hopp til hovedinnholdet

Jeg har angst.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om jeg har en sort for sosial angst? Jeg er mesteparten nervøs , redd for å ha sagt noe feil etter jeg har sagt noe , sjenert , blir rød i fjese nesten hverdag , skjelver ofte , hater å snakke foran flere folk(når man har hovedfokuse) f.eks fremføring eller presentere meg selv . Jeg unngår noen sosiale sammenkomster fordi jeg er redd ,og synest det ikke er behagelig . Jeg klarer å snakke til folk jeg kjenner og som oftest fremmede folk for å være hyggelig , jeg får avogtil tanker som om at jeg er redd f.eks å dø og kan begynne å gråte om natta for ingenting, jeg er ofte trøtt og sliten men jeg er alltid i godt humør :) Kan jeg løse problemene selv ?eller bør jeg snakke til helsesøstra om råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg kan forstå at det du beskriver er utfordrende, hemmende og vanskelig. Det å være redd er ubehagelig og slitsomt. Du beskriver at du er redd for en rekke ting som skjer i hverdagen, og det gjør dette spesielt vanskelig for deg. Jeg tenker at du kan ha sosial angst, dvs angst som er knyttet til situasjoner i hverdagen, og som kan hemme deg i å gjøre dagligdagse ting. Det er flott at du klarer å snakke til folk du kjenner, og at du snakker til folk du ikke kjenner for å være hyggelig.

I tillegg til å ha angst knyttet til det sosiale har du også tanker som gjør at du er redd for å dø. Dette fører til at du blir sliten og trøtt.

Ut fra det du skriver vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesøster, slik at du får noen å snakke med. Helsesøster vil kunne vurdere hva du kan ha behov for av hjelp. Det viktigste for deg er at du kan få hjelp, og at du vet at du ikke behøver å ha det slik du beskriver her.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Redd for å dumme deg ut?

Gutt som er flau (colourbox,com)

Har du lyst til å prøve noe nytt, men stoppes av redselen for å kunne mislykkes? Les hva du kan gjøre for å våge allikevel og bygg opp selvtilliten din skritt for skritt.

Les mer

Novelle: "Jeg er redd..."

Gutt ser betenkt ut (colourbox.com)

Jeg er redd. Pusten var ikke lenger som den var. Hjertet hadde byttet rytme. Øynene flimret. Hånden min føltes som bly og føttene som stein.

Novella er skrevet av Leander

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser