Hopp til hovedinnholdet

Er jeg deprimert?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei! jeg har nettopp startet på videregående, men jeg har det ikke så bra. Jeg er en veldig sjenert jente, og jeg tørr ikke snakkke hvor det er mange i nærheten. Jeg har et veldig dårlig selvbilde, men ingen vet det.. Jeg tror at jeg kanskje har gått inn i en liten deperesjon, men jeg vet ikke? Jeg føler meg alltid trist (selv om jeg smiler og ler), jeg ser ikke for meg at jeg kommer til å ha noen bra fremtid, jeg har vansker for å konsentrere meg på skola, jeg liker meg best alene på rommet (har egentlig vært en sosial person), jeg blir fort sur og lei meg, kontakter som oftest ikke venner før de har snakket med med meg... Er dette tegn på deperesjon? Isåfall hva kan jeg gjøre for å bli "bedre"? Kan dette ha noe med at jeg ikke trives så godt på skolen eller i klassen min? Plis svar så fort som mulig.. - Frustrert jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.
En del av de symptomene du beskriver viser at du har det utfordrende psykisk. Det å være litt opp og ned i humøret i ungdomstiden er ikke uvanlig. Imidlertid er det viktig å ta tak i den situasjonen du er i nå når det psykiske høres ut til å påvirke hverdagen din.
Du sier at du har dårlig selvbilde, og ditt syn på deg selv vil jo kunne påvirke hvordan du tenker og føler. Videre skriver du at du ikke trives på skolen, og det vil selvsagt også påvirke hvordan du har det. 

Det er flott at du tenker at du vil gjøre noe med den situasjonen du er i. Jeg håper du kan prøve å være med venner selvom du ikke egentlig vil det. Det å isolere seg gjør at du trolig bruker mye tid på negative tanker. Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med helsesøster for å få hjelp til å se løsninger og muligheter.

Du lurer på hva grunnen kan være til at du har det vanskelig nå, og det kan være ulike grunner til dette. En grunn kan selvsagt være dette at du ikke trives så godt på skolen.

Jeg vil også anbefale deg å snakke med læreren din, slik at du kan få hjelp og støtte.

 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser