Hopp til hovedinnholdet

En veldig nær venn av meg sliter psykisk

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! En veldig nær av meg sliter psykisk. H*n er på mange måter en veldig sterk person som klarer å stå i alt som h*n sliter med. Det er alt fra kropp og selvtillit til skole, venner, hjem og relasjoner. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og synes det er vanskelig å snakke om dette med denne personen uten at h*n blir lei seg og lukker seg inne. Jeg er utrolig bekymret, og dette har holdt på for lenge. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du bryr deg. Det er godt å ha en venn som bryr seg, så du er viktig bare ved å fortsette å være en god venn.  Du er også viktig fordi du kan være en å gjøre vanlige, hyggelige ting med SELVOM vennen din har det vanskelig.  En venn er jo ikke bare det problematiske, men også det friske og det å ta godt vare på det, er også viktig.  Jeg tenker at du godt kan si noe om at du blir bekymret og at du tenker at hun bør gå til noen og få hjelp.  Du kan også si at du gjerne kan følge vennen din til for eksempel helsesøster.  Si dette klart og tydelig en gang eller to, men prøv å ikke fortsette å mase mye om det.  Hvis vennen din ikke tar imot hjelp, så kan du også selv søke litt støtte hos en voksen for å orke å stå i det når vennen din har det vanskelig.  Se ellers råd i artikler under.  


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser