Hopp til hovedinnholdet

Er hun stressa?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som ikke skjønner meg helt på meg selv. Jeg krangler ofte med moren min, og jeg irriterer meg lett av henne. Hu kan si noe helt normalt som får meg til å hvese at hun skal holde kjeft lavt for meg selv. Pappa tror ofte jeg er sur på ham siden jeg svarer kort på melding og sånt. Kan dette ha noe med stress og gjøre? Jeg har for litt siden fått en valp og hun kan gjøre meg litt stressa av og til. Jeg har også nettopp begynt på ungdomsskolen og har veldig lyst til å bli godt likt og populær. Pappa skal også flytte inn med kjæresten. Dette stresser meg også tror jeg. Jeg vet jeg ikke er tjukk, men jeg blir ofte lei meg når jeg ser meg i speilet. Jeg ser at jeg ikke har flat mage og store pupper eller stor rumpe. Jeg har 17 i bmi. Jeg har blitt vegetarianer og jeg sier det er fordi jeg ikke vil spise dyr men det har også litt med for å gå ned i vekt. I fjor sommer var jeg på en leir og når jeg kom hjem veide jeg 34 kg og nå veier jeg 43. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du tar kontakt og ønsker hjelp i situasjonen din. Jeg setter pris på at du er så ærlig i det du skriver! Det jeg leser er ganske sammensatt synes jeg. Du lurer på om du er stressa fordi du krangler med moren din og er irritert på henne. Du tenker på at faren din skal flytte inn med kjæresten, og at han spør om du er sur på han. Du ønsker å bli godt likt på ungdomsskolen og vil kanskje se litt annerledes ut enn du gjør fordi det kanskje gjør deg mer populær. Eller?
Som sagt, dette er ganske sammensatt. Det er definitivt en del stress i alle disse tankene. En del av tankene virker noe ugunstige og destruktive. Kan også hende at du kjenner deg litt ekstra irritabel og aggressiv fordi du er lei deg. Kanskje er du litt ekstra irritabel og lei deg fordi du er i puberteten og har en del ekstra hormonutslipp nå i forhold til hva du hadde for bare kort tid siden. Eller også fordi du kanskje spiser for lite. Det er ikke farlig å ikke spise kjøtt, men kan hende er det viktig å erstatte en del av den maten du tidligere har spist med noe annet da du er i en vekstfase og det er viktig å få i seg riktig mengde av de ulike matgruppene, litt avhengig av hva slags vegetarianer du er.

Kort oppsummert, så tenker jeg at du kan ha nytte av å ta deg en tur til helsesøster på skolen din og ta opp disse tingene som du har på hjertet. Helsesøster kan hjelpe deg å sortere litt i tankene dine og sammen kan dere finne ut noen gode løsninger.

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse