Hopp til hovedinnholdet

er jeg paranoid?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For ikke så lenge siden fortalte ei venninne av meg at jeg hadde symptomer på å være paranoid. Jeg klarer ikke stole på noen, uansett hva de forteller meg. Jeg tenker at alle egentlig har noe i mot meg. Hvis noen forteller må noe snilt klarer jeg ikke tro på det. Feks hvis de forteller meg at jeg kan stole på dem. Hvis jeg er i nærheten av noen som plutselig beveger hånden sin, eller plutselig bytter sittestilling skvetter jeg til og blir livredd for at personen skal skade meg. Jeg har aldri opplevd noe form for vold, så jeg skjønner ikke hvor dette kan komme fra. Jeg har søkt litt på nettet, og der sto det at en paranoid person ikke ville ha oppsøkt hjelp selv. Jeg har aldri tenkt på meg selv som paranoid før venninnen min sa det til meg. Ikke så lenge etter hun fortalte meg det sa kjæresten min akuratt det samme til meg. Jeg begynner å bli bekymrer for dette, så er det kanskje noe som kan hjelpe meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg takke for at du skriver til oss. Bare det at du tør å sjekke ut dette videre og at du ber om hjelp gir meg et inntrykk av at du er en person som er åpen for innspill. Det er ikke så vanlig hos de som er veldig paranoide å klare å lytte til andre, eller stille spørsmål på den måten som du gjør.

Ordet paranoid blir jo brukt både innenfor psykiatrien, men også i dagligtale når man vil understreke at noen er vel skeptiske. Det er ikke sikkert at venninnen og kjæresten din mante det så alvorlig, men det er tydelig at kommentarene deres fikk deg til å tenke mye, og bekymre deg.

Slik du beskriver deg selv høres det ut som du har vansker med tilliten til andre. Da føler du deg kanskje alene om mye, og det kan være veldig tungt og ensomt. Som regel er det grunner til at vi blir skeptiske til andre, kanskje har du opplevd å bli skikkelig skuffa eller sviktet før? Da kan det være greit å sortere tankene litt. Du kan kanskje prøve å snakke med noen i familien din eller venner, ofte føler man lettelse når man først har fortalt andre om hvordan man har det. 

Hvis du ikke stoler på noen nok til å snakke om dette, kan du kontakte en voksen som har taushetsplikt. For eksempel kan du få hjelp på helsestasjon for ungdom, se artikkelen under som jeg har lagt ved. Der finner du mer informasjon. Du kan også be om hjelp fra fastlegen din, eller en helsesøster/lærer på skolen din. Se artikkel med tips om gode hjelpetjenester som du kan kontakte selv eller med hjelp fra noen.

Hvis det er slik at du føler du ikke klarer å stole på noen eller ta i mot ros eller komplimenter kan det henge sammen med din selvtillit eller selvfølelse. Jeg legger også ved en artikkel der du kan lese mer om dette hvis du syns det passer for deg.

I sjeldne tilfeller kan paranoide tanker være et tegn på at man begynner å miste kontakten med noe av virkeligheten, og noen personer kan utvikle det vi kaller for "psykose". Da trenger man hjelp av f.eks lege eller psykolog for å snu denne tankegangen. Du kan diskutere dette nærmere med de du søker hjelp hos hvis du kjenner deg igjen i det.

Lykke til, og ta vare på deg selv! 

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser