Hopp til hovedinnholdet

Er jeg psykisk syk? Hjelp

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg har en psykisk lidelse, vet ikke da. Men ofte når jeg ser meg rundt eksempel jeg ser på et trær så kan jeg tenke mg de værste ting som kunne skjedde 'noen blir hengt der, mamma og pappa blir drept der osv. ' og hver dag sitter jeg og gråter på grunn av vonde tanker jeg har aldri noen gode! Hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du begynner med å skrive at du er usikker men at du tror du har en psykisk lidelse. Dette er sikkert ikke så lett, og du har sannsynligvis tenkt en del på dette. Da er det kjempefint at du kom på å skrive til oss!

Når man sliter med tanker og følelser slik som du sier du gjør, så er det alltid veldig smart å søke hjelp. Vi vet at slike problemer lettere kan bli bedre hvis man ber om hjelp tidlig, og vi vet at det hjelper å være åpen og snakke om det.

Det høres ut som du blir skremt av tanker du får, og du sier at du ikke syns du har noen gode tanker. Dette høres veldig tungt ut å være alene med. 

Du kan lese om hvordan man kan jobbe med sine egne vanskelige tanker i artikkelen "lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser", som jeg har lagt under dette svaret. 

Som du kanskje får inntrykk av i artikkelen, så kan det være litt komplisert å jobbe med vonde tanker og følelser. De fleste syns det er godt å ha støtte fra noen de kjenner, og kanskje også hjelp fra en voksen som jobber med å forstå barn og unge som sliter.

Det finnes hjelp for det du strever med, så jeg håper du kan snakke med noen om hvordan du har det nå. 

Å prate med noen voksne i familien om hvordan man har det, er et godt sted og starte for mange. Noen ganger kan det være bra å snakke med andre enn sin egen familie også, og da kan man ta kontakt ulike steder.

For eksempel begynner mange med å ta kontakt med en lærer, rådgiver eller helsesøster som de har på skolen sin. De kan skaffe videre hjelp også hvis det trengs. Syns du det er flaut eller vanskelig å forklare, så kan du vise frem det du har skrevet til oss.

Mange i din situasjon har god nytte av å gå til noe som kalles helsestasjon for ungdom. Der kan man komme uten å ha bestilt time. Det er et gratis tilbud til alle unge som sliter med noe, og som vil ha en voksen å snakke med. 

Det er også mulig å be om en time hos sin fastlege. De har også mulighet til å skaffe deg videre hjelp, for eksempel fra en psykolog.

Hvis du ønsker å snakke med noen helt anonymt, kan du prøve en hjelpetelefon. Alle  som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med hjelpetelefonen. Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123.

Lykke til, håper du får god hjelp og at du får det bedre med deg selv!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser