Hopp til hovedinnholdet

er det sammenheng mellom angst, depresjon og hukommelse?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med depresjon og angst, og jeg har i det siste merket at jeg har blitt utrolig glemsk. Jeg bare lurer på om dette kan ha noe med depresjonen eller angsten å gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. 

Det er mange som strever med angst og depresjon som opplever seg selv som mer glemske enn de er til vanlig.

Forskning tyder på at langvarig stress påvirker hukommelsen vår negativt. Det ser ut til å henge sammen med at kroppens stresshormon har en innvirkning på den delen av hjernen som har med hukommelse å gjøre.

Når man sliter med angst og depresjon blir man opptatt med å tenke mye på bekymringer eller negative tanker. Da blir man også ofte mindre til stede når man skal få med seg ting rundt seg. Man kan få problemer med å følge med, man blir avledet lettere, og man kan også føle seg mindre motivert.

Det er viktig å tenke på dette som midlertidige vansker. Det er heller ikke farlig, bare ubehagelig. Når du blir bedre av angst og depresjon så vil du nok klare å huske mer igjen. Hvis du bruker mye energi på å bekymre deg, så blir det bare en ond sirkel som fører til enda mer stress.

Jeg legger ved noen artikler under som kan gi deg råd til hvordan du selv kan jobbe med vanskelige tanker og følelser. I tillegg kan du lese artikkelen om rett til tilrettelegging i skolen, dette kan du ta opp med foreldrene dine, en rådgiver, lærer eller helsesøster på skolen.

Hvis du ikke allerede får behandling for vanskene du beskriver, kan du lese mer om hvor du kan søke hjelp her.

Lykke til videre!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Du har rett på tilpasset opplæring

skoleskilt (colourbox.com)

Vanskelig å lære på den måten læreren din underviser på? Eller kanskje du er blant dem som føler at du ikke får nok utfordringer i timene? Si fra, for du har rett til at undervisningen tilpasses deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser