Hopp til hovedinnholdet

Hvem kan dekke egenandel til psykolog?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg jar slitt og sliter fremdeles med min mentale helsetilstand. jeg har klart å jobbe meg frem til å søke hjelp. Jeg fikk timer hos BUP der jeg har gått hos en psykolog som har kartlagt og satt diagnose på meg. Men Nå som jeg snart fyller atten, er jeg ikke barn lenger og må videre på DPS for å få igangsatt den terapien jeg trenger. Jeg kjenner folk og har selv sammen med min psykolog snakket om det å måtte gå videre og først pg fremst vente på behandlingen min inntil videre. Men det aller verste er at jeg kommer til å måtte betale 350kr/time. Dette blir en stor hindring og for vanskelig å finansiere. I så mange år gikk jeg usikker rundt bærende på alt som ødela meg og nå som jeg klarte å få hjelp og blottet min sjel, må jeg starte på nytt igjen og i tillegg kunn betale så mye for det. Jeg betaler allerede for sovemedisinen min også. Det jeg lurte på var; hva skal jeg gjøre? Er det mulig å søke om økonomisk støtte for mental helse, for behandlingen min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.

Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Når du viser frikortet ditt, slipper du å betale egenandeler for resten av kalenderåret. Det finnes to frikortordninger, en for egenandelstak 1 og en for egenandelstak 2.

I frikort egenandelstak 1 inngår godkjente egenandeler ved behandling hos lege, psykolog, i poliklinikk, røntgeninstitutt, pasientreiser og medisiner og utstyr på blå resept. Du får frikortet automatisk innen tre uker når du har betalt over kroner 2105 kroner i egenandeler i 2014.

Du kan søke om at NAV dekker utgiftene til du når beløpet på 2105 kr i egenandel, etter dette får du frikort som nevnt over. Du søker på skjema for økonomisk sosialhjelp, og søknadsskjema får du på NAV kontoret ditt.

Hvis du ikke kan jobbe på grunn av sykdom når du fyller 18 år, så kan du ha rett til arbeidsavklaringspenger fra NAV. Det er en stønad som skal sikre deg inntekt i den tiden du ikke kan jobbe på grunn av sykdom eller skade.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

Hei, 

takk for at du skriver til oss. 

Jeg synes det er veldig bra at du har søkt hjelp og har kontakt med BUP. Det høres ut som du har hatt det tungt lenge og båret på mye vondt inni deg, da synes jeg det var et modig og godt valg å snakke med noen om det og søke hjelp. Jeg vet at det kan være tungt å åpne seg for noen og sette ord på det som er vanskelig, men vi vet også at det kan være til hjelp, og jeg synes det er bra at du fant styrke i deg til å gjennomføre det. 

Som du skriver, er det tungt å åpne seg for noen, og så oppleve at man må starte kontakt med ny behandler. Jeg håper overgangen til DPS vil gå fint og at du vil merke at behandlingen hjelper deg. Som vi skriver over, kan du få støtte til å dekke det økonomiske, det er viktig at det ikke hindrer deg i å få den hjelpen du trenger nå. 

Håper du kan ha troen på at det vil bli bedre framover. Stå på videre og ta godt vare på deg selv, lykke til!

Hilsen psykologen

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utgifter til helsehjelp, egenandeler og refusjoner

Hos lege og andre behandlere med driftsavtale må du betale en egenandel. Det samme gjelder medisiner på blå resept. Her får du en oversikt over hva som gjelder av regler for egenandeler og mulighet for refusjon av utgifter ved helseplager.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser