Hopp til hovedinnholdet

ulykkelig forelsket

Jente 17 år
 

Spørsmål

For tiden er hele livet mitt bare et rot, og jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har en kjæreste som jeg som sier han at han ikke vet hva han føler for meg. Så vi holder på sånn delvis å slår opp. Noe som jeg kjenner at jeg virkelig ikke har lyst til, men samtidig sier hodet mitt en annen ting. Jeg trur at jeg forelsket i læreren min, noe som er virkelig flaut. Var på fest med for noen uker siden, og plutselig sa jeg det til en bekjent. Nå er jeg veldig redd for at hun skal si det til noen andre, tørs ikke å snakke med henne selv. Selv om jeg er forelsket i læreren min, så klarer jeg nesten ikke å gå på skolen. Hver gang jeg tenker på det så kjennes det ut som at det er en murstein på brystkassen min, og jeg begynner å gråte. Jeg har også kuttet meg mange ganger tidligere. Ikke nå i den siste tiden, og mens jeg ser at kuttene forsvinner, føles det ut som en del av meg forsvinner. Har gått til bup og snakket om det, men tankesurret forsvinner ikke. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år!

Takk for at du skriver til oss!

Du forteller at du har en kjæreste som sier at han ikke vet hva han føler for deg og at dere er i ferd med å gjøre det slutt med hverandre. Du skriver at du ikke har lyst til det, men at du med hodet skjønner at det er riktig. Dere har kanskje vært sammen stund og det er vanlig at man kan kjenne på en sorg over at et forhold er over. Det betyr ikke at du ønsker han tilbake, men at noe som har vært viktig for deg er over.

Du skriver også at du er forelsket i læreren din. Det er det også mange som har opplevd. Noen føler seg tiltrukket av læreren fordi læreren er veldig kjekk, mens andre får gode følelser for læreren fordi de føler seg sett og forstått. Det er viktig å huske på at du kan ha gode følelser for et menneske som er god mot deg uten at det er det samme som en forelskelse. Man kan beundre noen uten at det er det samme som forelskelse. Gode, positive følelser ligner jo på hverandre, og kan derfor være litt vanskelig å skille. Husk at følelsene styres av DINE tanker. Hvis du sier til deg selv at dette er bare er beundring, og kanskje prøver å glede deg over en som er kjekk og hyggelig, så vil følelsene dine forholde seg deretter. 'Programmerer du inn' fornuftige tanker, så vil dette løse seg etter hvert.

Du sier at du har snakket med en bekjent om dette, og du er redd for at hun skal si det videre. Om du ikke tør å snakke direkte med henne om dette, så kan du prøve å ta med deg en venn du stoler på og så snakke med denne bekjente om det. Det er kanskje ikke så rart at du delte det med henne, ting som opptar en, snakker man jo gjerne om!

Du skriver også at du nesten ikke orker å gå på skolen, jeg synes det er bra at du klarer å være der og det må du prøve å fortsette å gjøre. På skolen har du mye av ditt sosiale liv, du møter venner og det kan også hjelpe deg til å få tankene over på noe annet.

Når du føler deg trist eller føler økt tristhet, ta deg da tid til å forsøke å huske hvilke tanker som utløste eller forsterket følelsen av tristhet. Det er ofte at slike tanker er automatiserte og slett ikke realistiske. Du kan begynne å korrigere deg selv ved å stille deg selv kritiske spørsmål; som for eksempel om tanken er nyttig for deg og om du kan tenke mere hensiktsmessig om situasjonen.  

Du skriver at du har hatt kontakt med BUP, det er også mulig for deg å kontakte dem igjen.

Jeg ønsker deg lykke til videre!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Forelska i læreren

Forelska i læreren? (ung.no)

Den kjekke lærervikaren får deg til å glemme både matteformler og vennedrama. Fotballtreneren sier alltid noe hyggelig til akkurat deg, og det kribler i magen når du skal på trening. Lederen på ungdomsklubben er det søteste du har sett, og eneste grunnen til at du går dit. Mange har opplevd lignende 'håpløse' forelskelser.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser