Hopp til hovedinnholdet

Har litt utsatt for overgrep og omsorgssvikt, trenger hjelp.  

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, e har blitt seksuelt overgrepe av både faren min og eksen til ho mamma, og e har levd under omsorgssvikt heile livet. e har alltid vært aleine gjennom alt og no har d begynt å bli for mye. e klare ikke mer! e har mista all lysta til å leve å igår kutta e me sjøl for første gang.. e e livredd for at e ikke komme til å vær i live lenge nok til at ting skal bli bedre.. e trenge hjelp men vet ikke kordan e kan få d.. så e lure bare på om dokke har nokken råd til kordan e kan holde me i live lenge nok til å få hjelp..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må ha det veldig tungt nå. Du har opplevd svært  ting, og det er tøffe tanker og følelser du strever med. Jeg tenker dette må gjøre deg fortvilet og motløs nå, og når man har det slik er det vanskelig å ha troa på at det vil bli bedre.  

Det du har blitt utsatt for er alvorlige handlinger som ikke skal skje, og det er viktig at det du utsettes for stoppes hvis du fortsatt utsettes for omsorgssvikt eller overgrep. For å kunne stoppe det, er det viktig at en voksen får vite om det som skjer, slik kan du få hjelp og få til en forandring. Jeg vet at mange synes det er vanskelig å snakke med andre, men det er viktig at omsorgssvikten stopper slik at du kan føle deg mer trygg.  Jeg synes det er et godt og modig valg å fortelle om dette til oss, selv om du er i en så tung situasjon har du klart å ta et tungt og viktig skritt. 

Mange som har vært gjennom så tøffe ting vil merke at det påvirker hvordan man har det, mange kan bli triste, redde, urolige og slitne, og noen plages av vonde minner og negative følelser i hverdagen. Det er vondt å gå med disse tankene og følelsene helt alene. Jeg blir bekymret for deg når jeg hører hvordan du har det, og jeg håper du kan snakke med en voksen om hvordan du har det.

Jeg vet at mange synes det kan være vanskelig å søke hjelp og snakke med noen om det. Noen er bekymret for å bli misforstått, ikke bli tatt på alvor og synes det er vanskelig å forklare negative tanker og følelser. Jeg tror mange også er usikre på om det vil være til hjelp,  men vi vet at det å sette ord på tunge tanker hjelper og at det er viktig å oppsøke en som har kunnskap om det man strever med. Hvis du gjør det, kan du få hjelp og støtte videre. 

Jeg håper du finner mot til å snakke med noen, kanskje det er en voksen i familien du stoler på som kan hjelpe deg? Du kan også gå til helsesøster eller rådgiver på skolen din, eller barnevernstjenesten i kommunen du bor i.

En annen mulighet er Helsestasjonen for ungdom, der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd også. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til.

Du kan også ringe en hjelpetelefon hvis du ønsker å være anonym, for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 eller Hjelpetelefonen for overgrepsutsatte på telefonnummer 800 57 000.

Jeg legger også ved noen artikler under som kanskje kan ha nyttig info og tips til deg. Ta godt vare på deg selv, håper du kan få troen på at det vil bli bedre for deg og at du får god hjelp. Lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep