Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å være usikker?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Er det normalt, når man er 16 år å plutselig bli skikkelig usikker på hvem man er? Å bli totalt forandret fordi man plutselig ser annerledes på både fortiden og fremtiden? Å ikke vite hva som er sant eller ikke? Å lure på hva jeg gjør fordi jeg virkelig liker det, og hva jeg gjør fordi samfunnet har lært meg til det? Å få sterk angst på grunn av det? Å ikke klare å sette ord på ting? Å ikke klare å sovne fordi jeg er redd for å miste meg selv? Å ikke klare å la være å tenke dystre tanker? Å føle at alt som kan gå galt går galt? Å ikke føle noen ting? Å glemme fullstendig hvem man er?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 16 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår at du plutselig har opplevd å bli usikker på mange ting. Du skriver også her om mange tanker og følelser knyttet til hvem du er.

I ungdomstiden skjer det store endringer fysisk og psykisk. Mange ungdommer kan kjenne seg igjen i det du skriver om i forhold til dette med usikkerhet. Spesielt når det gjelder endringer psykisk vil det å føle på usikkerhet og få dårlig selvtillit være det ungdom ofte sier at de sliter med.

I forhold til det du forteller om så tenker jeg at det ikke er unormalt å ha mange følelser og tanker om livet og hvem man er når man er ungdom. Det er heller ikke unormalt å være usikker. Man ser som ungdom at man skal velge, eksempelvis, utdanningsløp, og man ser også at livet ikke bare er enkelt for alle, samt at valg man gjør får konsekvenser. 

Jeg tenker at du har mange spørsmål som det kan være godt for deg å snakke med noen om. Du kan snakke med foreldrene dine, eller andre voksne du har tillit til. Helsesøster er også en du kan snakke med, og som kan hjelpe deg å sortere følelser og tanker. Når man har så mange tanker som du har er det viktig å få hjelp til å ta tak i en og en tanke. Da vil du kunne se løsninger og muligheter, og eventuelt snu negativ tankegang. 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser