Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det å bli innlagt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei ! :-) Jeg har fått diagnosene Alvorlig deprisjon, angst, og spiseforstyrrelser, og jeg går på behandling. Og behandleren min sier at jeg står i fare for å bli innlagt på psykiatrien der. Og det jeg lurte på er hvordan det er å bli inngagt? hvor lenge? Kan de tvinge meg til å spise? Blir jeg ''overvåket'' 24/7? Kan de hindre meg i å skade meg selv? Kan de tvinge meg til å bli innlagt hvis jeg ikke vil? Hvordan blir jeg tatt imot når jeg kommer dit? Håper dere kan svare så godt som mulig! (tørr ikke spørre noen) Tusen takk på forhånd! :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er nok flere i din situasjon som lurer på hvordan det er å bli innlagt. Siden det kan variere litt fra sted til sted, så vil jeg anbefale deg å snakke med din behandler om dette, eller noen andre som du stoler på. De kan gi deg mer detaljerte svar.

Du sier du ikke tør å spørre noen, og da tenker jeg at du sikkert må føle deg ganske alene og skremt akkurat nå. De fleste er lettet når de først har spurt noen, og jeg håper at svarene du får nedenfor gjør deg tryggere på å snakke med flere om det etterpå.

Når man blir innlagt på en psykiatrisk sengepost kan det skje frivillig eller med tvang. For at man skal bli innlagt mot sin egen vilje må det spesielle grunner til. Enten kan det handle om at det er alvorlig fare for liv og helse, eller at det er fare for at man blir betydelig verre hvis man ikke legges inn. Som regel prøver man å komme til enighet om frivillig innleggelse i stedet for tvang. 

Det er mange som opplever at det er til hjelp med innleggelse, selv om det så klart fins ulike oppfatninger om hvordan det er. Prøv å snakk med din behandler om de tingene du er usikker på nå. Behandleren kjenner mer av omstendighetene og kan sikkert gi deg forklaringer og informasjon. De aller fleste behandlere syns det er positivt å få spørsmål om slike ting som du lurer på. Det viser bare at du tenker og reflekterer over hva som kan skje i livet ditt fremover, og det er jo helt forståelig.

Du har flere spørsmål. Jeg vil prøve så godt jeg kan å svare, men husk at ting kan variere ut fra omstendighetene. Derfor er det best å spørre de som er ansvarlige for din behandling om mer konkrete ting.

Først spør du hvordan det er å være innlagt. Det er ikke godt å si, siden opplevelsen nok er ulik for alle. Dette gjelder også lengden av oppholdet. Noen er kortvarig innlagt, mens andre er der over lengre tid. Det kommer an på hva de som jobber der vurderer er best for deg.

Du lurer på om de kan tvinge deg til å spise. Noen som er alvorlig underernært får næring via sonde. Det er kun i de tilfeller der man ikke ser noen annen utvei for å hindre store skader på kroppen ved spiseforstyrrelse. Du kan lese mer om slike skader her.

En sengepost er bemannet hele døgnet. Hvor mye man blir "overvåket" er varierende. De vil vurdere hva som er tryggest for deg i din situasjon, og dette vil de kunne justere etter hvert. Det er et mål at man skal jobbe mot mindre og mindre tilsyn, slik at man til slutt er klar for å klare seg utenfor avdelingen igjen. Det er vanlig at man får permisjon til å dra utenfor avdelingen, og det er også vanlig at man kan ta i mot besøk utenfra.

På en sengepost er det et mål at de som er innlagt er trygge  fra å skade seg selv. De prøver å få til at personalet kan hjelpe folk når ting blir så vanskelig at de har trang til å skade seg selv. Målet med behandling er å finne andre løsninger enn selvskading, du kan lese mer om dette her.

Du spør også hvordan du blir tatt i mot når du kommer dit. Det er ulike rutiner på alle steder, men det som er felles er at du blir møtt av helsepersonell som skal passe på at du føler deg så trygg og ivaretatt som mulig i denne situasjonen. De som jobber på en sengepost skal være vante med å møte mennesker som er i tunge perioder av livet og som trenger støtte. 

Både før og etter en innleggelse er det mange som kvier seg over å skulle fortelle noen hvor de har vært. Selv om dette er normalt, er det også litt synd fordi de fleste egentlig syns at åpenhet er det beste. Når folk vet kan de lettere forstå og gi støtte. Du kan tenke over hva du ville ha valgt, og hvem du eventuelt kunne ha fortalt om en innleggelse til.

Jeg legger ved noen artikler under, med mer informasjon.

Jeg ønsker det lykke til fremover, og jeg håper du opplever å få bra hjelp uansett innleggelse eller ikke!

 

 hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser