Hopp til hovedinnholdet

Hun sliter med skolen, selvskader og har selvmordstanker

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg sliter ekstremt med skolen for tiden. Da jeg begynte på ungdomsskolen, møtte jeg veggen. Alt var uutholdelig fælt og vondt, jeg begynte å føle meg ''død'' hver morgen. Jeg er mye syk, og har mye fravær i skolen. Jeg er ikke istand til å gjøre arbeid hjemme, heller ikke på skolen. Kjeft, kjeft, kjeft hver eneste dag! Skoletiden min går til å gjemme meg, jeg er aldri i klasserommet, og har ikke særlig med venner å gjøre. Jeg skader meg selv og har selvmordstanker. Hva gjør jeg?!?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg er så veldig glad for at du skriver til ung.no og ber om råd! Jeg håper at jeg her kan gi deg noen råd som du kan nyttegjøre deg, og som du synes virker ok?!
Jeg tenker umiddelbart to ting: 1. Skolen kan du ta når som helst! Den er ikke så viktig! Det vil si, den er ikke så viktig som deg! Så 2. Helse først!!! Du må tenke på deg selv littegrann, og når du har det som du har det nå, så er det sannsynligvis ganske umulig å tenke andre tanker? Derfor så håper jeg at du klarer, til tross for at du får kjeft og mas, å legge fra deg det, og gå til noen for å få hjelp til å komme på bedre tanker, og få det bedre med deg selv og dine omgivelser. Det kan virke ganske håpløst kanskje å gå og fortelle noen ukjente om hvordan du har det, hva du føler og hvorfor? Samtidig så er det helt nødvendig! Du kan ikke fortsette å gå slik som du gjør nå. Ting kan bli bedre, men du trenger mest sannsynlig hjelp for å få det bedre.

Et sted du kan gå, som er enkelt og tilgjengelig, er til helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom. Dit kan du gå uten henvisning, og at det er noen som trenger å vite hva dere snakker om. Enten kan helsesøster hjelpe deg direkte, eller så kan hun hjelpe deg å komme i kontakt med noen som kan hjelpe deg. På noen helsestasjoner for ungdom er det også psykolog tilgjengelig.

Sjekk ut artiklene jeg har lagt ved under her og. Kanskje kan du finne noen gode tips der og?

Jeg ønsker deg masse lykke til!!!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser