Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger litt råd om hvordan jeg kan takle ADHD. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg trenger litt råd om hvordan jeg kan kontrollere ADHD. Jeg har et sinneproblem og jeg sliter veldig. Jeg går på medisiner men den hjelper ikke med sinnet. Og jeg prater med helsesøster på skolen men det er ingenting som hjelper. Har dere/ du noen råd til meg om hvordan jeg kan kontrollere sinne mitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål. 

Du skriver at du har ADHD og at du strever med å kontrollere sinnet ditt. Det kan være strevsomt å slite med sterke sinnereaksjoner, og jeg synes det er bra at du ønsker å finne mer ut av hva som kan hjelpe deg. 

Det er mange, både ungdommer og voksne, som syns det er vanskelig å ha kontroll når de blir sinte. Det betyr at du ikke er alene om å ha det slik. Etter å ha vist sterke sinnereasjoner kan man føle seg skamfull og lei, og noen blir bekymret for at de mister kontroll neste gang de blir sinte. Det kan nok gjøre at man blir mer anspent og stresset. 

Hvis du har hatt en ekstra vanskelig periode i det siste, kan det være smart å tenke gjennom om det er noe i livet ditt som stresser deg mye. Stress gjør oss dårligere i stand til å styre følelsene våre, og kanskje kan det bli lettere hvis du finner noe som kan dempe stresset ditt.

Hvis du føler du mister kontrollen, kan det være lurt å fortelle dette til de du er sammen med, så vil de kanskje forstå deg bedre og hjelpe deg. Hvis ikke er det lurt å finne noen du stoler på som du kan snakke med om hvordan du har det. Det finnes god hjelp for de som strever med sinne, man kan lære seg å få bedre kontroll og vise sinne på nye måter. 

Hvis man strever mye med sinne og det blir plagsomt i hverdagen, kan det være nødvendig å oppsøke mer hjelp. Helsesøster som du har snakket med kan kanskje hjelpe deg med å komme i kontakt med noen som kan gi deg mer hjelp. En annen mulighet hvis man strever mye, er å gå til fastlege eller Helsestasjonen for ungdom der man bor. 

Det finnes tips og råd om hva man kan gjøre, du kan lese mer om  førstehjelp for sinne i en av artiklene her på ung.no. Der får du tips om hvordan du kan gjenkjenne sinne, finne nye måter å vise det på, få ut energien og få støtte fra andre rundt deg. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg. Ønsker deg lykke til videre!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna