Hopp til hovedinnholdet

venninne som sliter, kan hun søke hjelp uten at moren vet det?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg stiller spørsmålet for ei venninne, hun er 17 år, fyller 18 i januar. Hun sliter psykisk, hun er veldig depressiv, og hun har sagt selv at det fantes noen lett måte ut, så hadde hun valgt den .. Hun har et dårlig forhold på skolen, drama. Hun sliter med å spise og blir fort kvalm. Og hjemme føler hun seg nedfor og ignorert av mor. Når hun er synlig lei seg, gråter osv, føler hun at mor bare ignorer hu, og kommer bare med råd som bit tenna sammen. Hu føler at alle som gir hu råd bare ber hu om å skjerpe seg, og at det er lett å komme over det, men hu føler det ikke sånn. Hu går til psykolog og, men igjen føler hu at blir veiledet dårlig, avbryt. Hu kan ikke engang bytte psykolog, fordi ville mor kommet med "Du bare ser negativt på det, og alt er din feil". Det var venninna mi sine ord. Nå vil hu til legen, og få noe mot depresjon og angst, men får ikke lov av mor. Hva synes du at hu Bør gjøre? Er det eventuelt en vei til lege utenom mor, med tanke på alder osv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du sjekker dette for din venninne! Det høres ikke ut som hun har det så lett, og at hun ikke får noe hjelp hjemme til å få det bedre. Måten du beskriver at hennes mor behandler henne på virker å gi henne enda mer vansker enn hun kanskje har i utgangspunktet, og det er leit å høre. Da er det godt å ha gode venner som viser at de bryr seg. 

Etter at man er fylt 16 år er det ekstra strengt hvordan man forvalter taushetsplikten i helsevesenet. Det er for eksempel ikke slik at hennes mor har rett på å se alt som står i journalen hennes. For barn mellom 12 og 16 år skal foreldre ikke få innsyn i opplysninger når barnet har grunner som bør respekteres. Man sier at foreldrenes innsynsrett må ses i sammenheng med barns selvbestemmelsesrett.

Etter at man er 16 år trenger heller ikke foreldrene å samtykke til at man tar i mot helsehjelp, så hun kan søke hjelp selv når hun er så gammel som du sier.  For eksempel kan hun gå til legen sin. Det samme gjelder bytte av psykolog, det kan hun ordne ved å ta det opp på det stedet hun går i samtaler.

Mange kommuner har noe som heter helsestasjon for ungdom. Det er gratis, og ungdom kan komme dit selv uten følge av foreldre. Dere kan sjekke om det er et slikt tilbud i kommunen dere bor i, for eksempel på hjemmesiden til kommunen eller ved å spørre helsesøster på skolen. 

Din venninne er jo snart 18 og da kan ikke noen andre bestemme over henne. Likevel er det viktig at hun søker hjelp og støtte før det, siden hun sliter så mye som du forteller. Hvis hun vi snakke med noen helt anonymt kan hun prøve å ringe gratis til hjelpetelefonen. Der kan hun snakke med noen om hvordan hun har det, og hun kan få videre råd og veiledning.

Generelle råd om depresjon er i artikkelen under.

Ønsk henne lykke til, det er flott at hun ønsker hjelp  og at du støtter henne. 

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser