Hopp til hovedinnholdet

sliten, vil flytte hjem, vil droppe ut av skolen, nedtur hver dag

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er så sliten. Jeg er helt utmattet. Jeg går VG2 yrkesfag og jeg vil rett og slett droppe ut. Jeg bor ikke hjemme. Jeg bor med kjæresten min og hans foreldre. Det går ikke og jeg har ikke råd til å flytte alene. Jeg sliter psykisk og har akkurat vært innlagt på psykriatrisk. Nå vil jeg bare gi opp og flytte hjem til mamma. Når jeg våkner vil jeg ikke stå opp, men jeg tvinger meg selv. Etter skolen er jeg sliten og jeg får en nedtur hver dag. Jeg har sånn turer der alt er negativt og jeg gir opp livet helt. Jeg er så lei de at jeg orker ikke lenger å leke at jeg har det bra ellers. Jeg klarer det ikke lenger. Jeg vil bare ligge å gråte hele dagen. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. Jeg slutter ikke på skolen fordi jeg er livredd for hva faren min vil si når jeg får lån. Jeg har bortebo. Men hva gjør jeg? Jeg klarer ikke å ha det sånn her med meg selv lenger. Jeg gir opp og jeg har ikke krefter til å prøve lenger snart. Jeg går tom.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss. Du høres ut til å ha det veldig tungt nå, og du beskriver mye som føles uoverkommelig og slitsomt. Dette gjør deg sikkert frustrert og lei, og det er kanskje ikke så lett å vite hva du kan gjøre videre for å få det bedre. 

Jeg syns du allerede har gjort mange gode ting, både at du skriver inn til oss og at du ser ut til å ha tenkt på flere alternativer til hva som kan være godt for deg akkurat nå. Du nevner behovet for å bare ta det rolig, flytte hjem og ikke gå på skolen. Du har også tenkt på noen mulige konsekvenser av å droppe ut. Slike avveininger er ikke enkle, men uansett tror jeg det er viktig å tenke på helsa først. 

Du skriver at du akkurat har vært innlagt på psykiatrisk. Det er veldig mange som nylig er skrevet ut fra sengepost som syns den første tiden hjemme er ekstra utfordrende. Man kan få vonde tanker og følelser som man kanskje ikke hadde på samme måte før man ble skrevet ut. 

Etter en innleggelse er det spesielt viktig at du har trygge forhold rundt deg, slik at stresset ikke er for høyt. Hvis du tror det vil være mer rolig å bo hos din mor så kan det hende det er det du trenger. Du kjenner nok det best selv, men prat med noen om det og prøv å del tankene med noen du tror vil skjønne seg på det.

Du må nok sikkert prøve deg frem for å finne balansen mellom å utfordre deg selv ute i livet, og å ikke presse deg for hardt. Det tar tid å finne ut hva slike ting, gi deg selv rom for å prøve. Det høres ut som du klarer å presse deg selv en god del, og til en viss grad er dette en bra strategi for å komme seg ut av depresjonen. Det viktige er bare at man ikke sliter seg helt ut.

Har du en behandler, så vær nøye med å fortell åpent hvordan du har det nå. Du kan også vise det du har skrevet til oss. Du skriver godt om hvordan du har det nå, og det er ofte lettere å vise frem noe skriftlig enn å si alt rett ut.

Du kan snakke med din kjæreste, familie, venner osv for å få støtte. Men slik du har det nå tror jeg at det er lurt å også ha kontakt med noen som er helsepersonell, de kan gi deg råd og veiledning. Gå til din fastlege og fortell hvordan du har det hvis du ikke allerede har noen som følger deg opp.

Du kan også ringe hjelpetelefonen hvis du vil prate med noe mer anonymt.  Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123.

Lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser