Hopp til hovedinnholdet

Har blitt mobbet, og nå får jeg sinneanfall. Hvor får jeg hjelp?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg sliter mye med agresjonsannfall. Dette skyldes ikke min familie, men mobbing på skolen. Fra 5.-9.klasse har jeg blitt sett stygt på,kalla,sett krokfot på, dytta ned, banka og blitt sett på som verdiløs. En gutt i klassen gjorde dette.. fikk med seg mangen gutter på sitt lag. Jeg sa ifra til mine foreldre, de kontatet hans foreldre øyeblikkelig. det ble bare verre. Nå var jeg verdiløs og en sladrehank. Tanken på at jeg alltid hadde de etter meg gjorde meg paranoid,redd,sårbar. Jeg kjempet tilbake det jeg kunne fysisk. De er ikke etter meg lenger, med dette har virkelig påvirket måten jeg tar imot kritikk den dag i dag.Bare en slarvete komentar KAN få meg til å få et "anfall". Jeg kaller dette "anfall" for når det skjer, mister jeg fattningen. Alt jeg ser er de som vil gjøre meg vondt. Om noen forsøker å hjelpe meg ved å dra meg vekk, får de et slag. Dette husker jeg skjeldent etterpå at jeg har gjort. jeg får blackout. jeg har endt opp med å skade mine nærmeste. hvor får jeg hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har blitt mobbet og vært gjennom svært tøffe situasjoner. Det er vondt å høre at du har hatt det sånn og at du strever nå, og jeg forstår at dette må ha påvirket deg mye. Jeg synes det er veldig bra at du har klart å sette ord på det til oss og at du ønsker å finne ut av hvordan du kan få det bedre. 

Å oppleve mobbing kan sette mange spor i oss, det kan påvirke tanker og selvfølelse, også lenge etter at mobbingen har tatt slutt. Hvis man strever med lav selvfølelse, vil det påvirke hvordan man føles seg, og mange kan få negative tanker om seg selv og lite tro på fremtiden. Jeg synes det høres ut som du har lite tro på deg selv og at du kjenner på sterke og vonde følelser.

 

Jeg tror at de "anfallene" du beskriver til oss har sammenheng med det du har opplevd på skolen, og dette er noe som det er lurt at du får hjelp med. Det jeg håper du kan gjøre, er å snakke med noen om dette. Kanskje føler man ikke at det hjelper helt der og da, men vi vet at det er viktig med åpenhet og få sortert i opplevelser, tanker og følelser. Du kan for eksempel snakke med foreldrene dine og få hjelp til å bestille en time til fastlegen din. Du kan også gå til helsesøster på skolen, eller Helsestasjonen for ungdom der du bor. Der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. 

Hvis du føler du mister kontrollen, kan det være lurt å fortelle dette til de du er sammen med, så vil de kanskje forstå deg bedre og hjelpe deg. Hvis ikke er det lurt å finne noen du stoler på som du kan snakke med om hvordan du har det.

Det finnes tips og råd om hva man kan gjøre, du kan lese mer om  førstehjelp for sinne i en av artiklene her på ung.no. Der får du tips om hvordan du kan gjenkjenne sinne, finne nye måter å vise det på, få ut energien og få støtte fra andre rundt deg. 

Jeg håper du vil finne god hjelp og at du vil få det bedre framover. Ta godt vare på deg selv, ønsket deg lykke til videre!

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing