Hopp til hovedinnholdet

bærer på vonde opplevelser, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg føler meg VELDIG alene med mine følelser om ting å det jeg har vert igjennom.... Klarer ikke å ta kontakt med noen andre enn meg selv:( fordi jeg er så redd for og bli dømt osv... Tankene på live kollapset da jeg var 7 år og siden da har det vert sånn, ja jeg bærer noen arr uheldigvis og selvmordstanker....... Men tips til hva jeg kan gjøre? Har blitt utsatt for noe vondt.. Klarer ikke å skrive det en gang for det gjør så vondt for min del... Hjelp?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du er så modig at du skriver til oss selv om du nesten ikke klarer å fortelle om det vonde du har opplevd. Det er mange som har med seg veldig vonde minner fra ting som har hendt, og da er det vanlig å reagere slik du beskriver. Hvis minner blir for vonde, så har vi en slags mekanisme i oss som gjør at vi på en måte "kobler ut" for å slippe å kjenne på det som er vanskelig. 

Ofte er det likevel slik at man blir plaget av tanker, bilder i hodet eller sterke følelser selv om man prøver å glemme. Man sitter på en måte fast i det vonde. Du skal vite at du ikke er alene, og at det finnes god hjelp for det du strever med.

Her er også noen tips til hvordan du kan jobbe med tankene dine selv.

Det største skrittet er å tørre å si ifra til noen at man trenger hjelp. Det tar ofte mange år før barn og unge selv ber om hjelp, og de voksne er dessverre ikke alltid like gode til å skjønne at noe er galt uten at de får noen hint. 

Du sier at du har selvmordstanker, og dette skal du ikke behøve å være alene med. Uansett hvor vanskelig det er å snakke med noen så vil det være enda verre hvis du skulle gå glipp av viktig hjelp når du har det så tungt. Se her hvis du strever med selvmordstanker.

Under har jeg lagt en artikkel med oversikt over gode hjelpetjenester du kan oppsøke hvis du skulle få lyst til å prøve det. Husk at alt helsepersonell har taushetsplikt. Du kan prøve å gå til helsestasjon for ungdom, det er gratis og du behøver ikke å bestille time. Der er det noen som kan gi deg støtte og videre råd. Du kan sjekke hjemmesiden til din kommune for å se om det er helsestasjon for ungdom der du bor.

Du har tatt et viktig skritt på veien når du skrev til oss. Siden du fikk til det, er jeg sikker på at du også klarer å gjøre andre ting for å skaffe deg hjelp. Du trenger ikke nødvendigvis å si hva det er du har opplevd, men du kan begynne med å vise noen det du har skrevet til oss. En lærer eller helsesøster, eller en annen voksen du stoler på. De fleste som velger å gjøre det, sier etterpå at de føler seg mindre ensomme.

Du beskriver at du har mye uro i deg. Hvis det skulle være sånn at du ikke har det greit hjemme, så kan du lese mer her.

Du kan ringe til flere anonyme tjenester for å få snakke med noen. Du kan for eksempel sjekke kors på halsen, alarmtelefonen eller hjelpetelefonen. Det er mange som syns det er god trening på å snakke om vonde ting å bruke slike tjenester, og man kan også få råd og hjelp der. Det er gratis og du vil møte noen som er vant til å snakke med unge som sliter.

Lykke til, jeg håper du finner noen å dele erfaringene dine med!

 

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser