Hopp til hovedinnholdet

Hun kutter seg.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente i ungdomskolealderen. Jeg har hatt mye problemer det siste året, og spesielt nå. Jeg kutter opp håndleddet mitt. Jeg klarer ikke stoppe. Jeg har gjort dette før, og da sa jeg fra til voksne, men de prøvde for hardt, og nå er jeg redd for og snakke med folk om dette. Jeg vet ikke hvorfor jeg kutter meg, og det er vanskelig. Det er bare en person som vet, og det er bestevennina mi. Jeg gråter og gråter men ingenting hjelper. Humørsvingninger er nå en daglig ting, og jeg sier ting jeg ikke kam ta tilbake . Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det virker på meg, ut ifra det du skriver, som at dette er noe du har lyst til å slutte med. Det å kutte seg er som regel og på mange måter en veldig vanskelig ting å slutte med. Det er også, for mange, veldig skamfullt å innrømme at man driver med, og på den måten kan det være veldig vanskelig å snakke om. Samtidig er det ofte nettopp det som er det som gjør at man får til å slutte, nemlig det å snakke om det. Og det å snakke om det som kan være vanskelig, og som gjør at man kutter seg. Det kan være nyttig å fjerne eller minimere årsakene til at man gjør det, og for å gjøre det, må årsakene identifiseres. Det er ikke alltid så lett å vite grunnen til at man har det vondt. Eller det kan også være vanskelig å dele grunnen med andre. Likevel er det veldig viktig. Jeg vil derfor oppfordre deg til å, igjen, fortelle voksne om at du kutter deg, og få hjelp til å finne ut hvorfor om du ikke vet årsaken.


Jeg forstår ikke helt hvordan de voksne du sa ifra til prøvde for hardt. På hvilken måte fungerte det? Går det an å prøve for hardt å få noen til å slutte å kutte seg? Tenk også hvilken belastning det må være for venninnen din å sitte med den hemmeligheten om at du kutter deg. Hun er kanskje kjemperedd for deg!!

Ta deg en tur til helsesøster på skolen din og fortell hvordan du har det. Be om å få litt hjelp! Ta ansvar for egen helse og velvære.

Jeg ønsker deg lykke til!

 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser