Hopp til hovedinnholdet

har angst og depresjon, får mye hjelp men føler ting går verre

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hvordan jeg skal uttrykke meg selv lenger, men føler jeg virkelig trenger og få ting ut og hjelper hvertfall når jeg er anonym, haha. Uansett, jeg har fått diagnosen major deprisjon + den andre deprisjonen, og itillegg har jeg 4 forskjellige angst typer, som er angst, sosial angst, presentasjons angst, og den typen hvor man får helt angst ut av det blå av hver minste ting. Får ofte angst anfall og føler ikke ting blir bedre uansett hva jeg prøver eller gjør. Snakker med en psykolog fra bup, 2 leger, 1 fra ambulante, og ei dame på fritiden + en helsesøster og noen fra barnvernet. Og får vær jævla dag som går blir alt verre.. Har vært innlagt 7 ganger og prøvd og ta livet mitt 8, og jeg føler meg så sinnsykt alene itillegg og er absolutt igen som forstår meg. Vet ikke hva jeg skal gjøre mer, men hvertfall viss dere kunne kommet med noen forslag eller tips til og få vekk både angsten og deprisjonen så hadde jeg satt utrolig stor pris på det..Selv om dere sikkert ikke har noen

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Du virker som en person som ikke gir opp så lett, siden du faktisk kontakter oss selv om du har fått mye hjelp som du ikke syns virker. Du forteller om mange ulike vansker, men slik jeg forstår deg så er det angst og depresjonssymptomene som sliter mest på deg nå. 

Du ber om hjelp til hvordan du kan takle angst og depresjon. Jeg går ut ifra at du er i et behandlingsopplegg med alle de personene som du nevner du er i kontakt med. Da kan det hende at dere allerede er i gang med dette. Men siden du sier du føler ting bare går verre, så tenker jeg at du kanskje ikke har helt tillit til det opplegget for hjelp som du har rundt deg. Hvis det stemmer, så kan det være en god start å ta det direkte opp med dem du snakker med at du tviler på om den hjelpen de gir fungerer. Det er lurt å snakke om slike ting, og når du sier ifra så kan dere kanskje snakke sammen om hva du kunne ønske videre.

En typisk utfordring når man snakker med så mange hjelpere, er at det kanskje blir for mye prat om vanskene slik at man faktisk ikke får så god tid til å gjøre ting man får overskudd av. Hva er det du liker å gjøre? Hva gir deg energi og motivasjon for å leve livet ditt? Er det noe du likte godt før som du kanskje kan prøve å gjøre mer av nå? Slike spørsmål kan virke enkle, men noen ganger lønner det seg å tenke enkelt når livet snører seg så mye til som du beskriver. 

Jeg regner med at du kanskje har en behandler som du prater mest med, men hvis ikke kan du kanskje be om å få ordnet dette. Da trenger du ikke å gjenta deg selv så mye, og din hovedbehandler kan ta ansvar for å kommunisere videre med de andre som er involvert.

Tilbake til spørsmålet ditt. Du vil bli kvitt angsten og depresjonen. Samtidig skriver du at du ikke tror at vi har et enkelt svar på dette. Det er veldig godt at du stiller spørsmålet om hva du kan gjøre for å komme deg ut av vanskene. Det tyder på at du ikke har mistet pågangsmotet og håpet, og det  er kjempeviktig.

Det er mange ting man selv kan gjøre når man har angst. Det som er hovedtanken bak behandling er at man gradvis må utfordre seg selv til å gjøre ting man egentlig er redd for, og at man da vil se at kroppen takler stresset. Vi er bygget for å takle stress, og selv om det er fryktelig ubehagelig så er det ikke farlig å være redd. Står man lenge nok i en utfordring så vil angsten til slutt slippe taket og man vil merke at man faktisk kan overvinne frykten. Men for å gjøre dette i riktig tempo er det lurt å samarbeide med en psykolog, så du er heldig som allerede har en du går til. Les mer om angst her

Depresjon er også noe du sier du sliter med, og naturlig nok ønsker du å bli kvitt det. Du kan lese mer om hva man kan gjøre her. Hvis du vil kan du jo diskutere det som står i artiklene om depresjon med din behandler, og gjerne spør hvis du lurer på hvorfor de gir deg akkurat den behandlingen som du får. Kanskje ting vil føles mer oversiktlig for deg da? 

Hvis ting blir vanskelig og du trenger noen å snakke med raskt, så kan du kontakte alarmtelefonen eller hjelpetelefonen. Begge er gratis og anonyme.

Jeg legger noen artikler til deg under dette svaret med informasjon som kan være nyttig.

Jeg krysser fingrene for at du opplever at noe av dette var nyttig. Du virker som en kjempetøff jente som har kommet deg gjennom masse allerede. Ikke gi opp, kjemp deg gjennom dette. Du kan nå de målene du setter deg. 

Lykke til!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser