Hopp til hovedinnholdet

Sliter med angst og er nedfor hele tiden, kan dere hjelpe meg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er ei jente på 15 som lurer på hva som må til for å bli innlagt på bupa. For skal snakke med psykolog, og er livredd for å havne der. Jeg sliter med angst, og er nedenfor hele tiden. Jeg sliter med selvmordstanker og har tidligere prøvd å ta selvmord gjentatte ganger. For 3/4år siden selvskadere jeg meg, og jeg er på nippet til å begynne igjen. I det siste har jeg også sett/hørt/følt ting som ikke er der. Forrige uke kjente jeg noen knivstikke meg i ryggen, men når jeg snudde meg var det ingenting der. Jeg har noen tider der jeg mister helt kontroll over meg selv, og senere finner jeg mange sår og blåmerker som jeg må tenke lenge etter hvordan oppsto. Som oftest har jeg slått meg selv eller skadet meg når jeg mistet kontroll. Jeg trenger virkelig hjelp til å finne ut hva dette er. Kan dere hjelpe meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det høres ut som du har strevd og hatt det tungt over lang tid. Jeg tenker det må være strevsomt å ha det slik og at du må være lei og fortvilet nå, det er svært tøffe ting du slite med. Det er bra at du har klart å sette ord på dette til oss og at du ønsker å finne ut av hva som kan være til hjelp for deg. 

Jeg synes det er bra at du har oppsøkt hjelp og at du skal snakke med psykolog. Når man har det så tungt, er det viktig å finne ut av hva som kan hjelpe og hvordan man kan få til en endring. Det høres også ut som du er litt urolig for å snakke med psykologen og lurer på hva som kan skje. 

Jeg tenker det er viktig at du søker hjelp og prøver å finne ut av dette sammen med psykologen. Det er vanskelig for meg å si med sikkerhet hva det er du strever med og hva psykologen vil foreslå at kan hjelpe deg videre. Den du skal snakke med har sikkert møtt ungdommer som har hatt det litt på samme måte som deg, og kan ha gode forslag til hvordan dere kan finne ut av dette og hva som kan hjelpe deg videre. Det er bra hvis du klarer å være så åpen som mulig om det du strever med. Jeg tenker også du bør fortelle at du er urolig for innleggelse og ikke ønsker det. Hvis du synes det er vanskelig å beskrive det du strever med, kan du kanskje vise fram det du har skrevet til oss? Der synes jeg du forklarer deg på en god  måte. 

Hvis du ønsker noen å snakke med om dette helt anonymt, kan du også ringe en hjelpetelefon, for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg håper du vil holde ut og få troen på at det vil bli bedre. Husk at det finnes hjelp for det du strever med. Ta godt vare på deg selv, og lykke til!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst