Hopp til hovedinnholdet

sosial angst og depresjon, går til psykolog men føler ikke det hjelper

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 17 år som lenge har slitt med depresjon, dårlig selvbilde og sosial angst. Jeg startet med å gå til psykolog for ca. 6 mnd siden. Jeg vet at slike ting som dette tar tid å jobbe med, og at det var tid før man merker noen resultater ut av behandlingen, men jeg føler at jeg ikke kommer noe sted, Jeg klarer ikke å åpne meg og snakke om det som er vondt. Jeg sliter med å uttrykke meg og jeg begynner bare å gråte når jeg prøver. Etter timen føler jeg en slags skuffelse fordi jeg ikke fikk sagt det jeg egentlig ville. Psykologen min er veldig grei, så det er ikke det som er problemet. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og jeg er så redd for at jeg må leve slik som dette i lang tid.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er fint at du skriver til oss om dette. Å streve med depresjon er ikke lett, og selv om du virker innstilt på at behandlingen tar tid så er du nok bekymret over at du ikke merker bedring etter et halvt års behandling.

Du skriver at du liker psykologen din, men at du sliter med å åpne deg slik at dere får jobbet med det du syns er vanskelig. 

Du skriver at du ikke helt greier å åpne deg. Det er nok veldig mange som kjenner seg igjen i dette. Det er utfordrende for de fleste å skulle finne ord på det som er vanskelig i livet.

Det kan virke uvant å snakke om følelser og problemer dersom man ikke er vant til det fra før. Ikke alle har like lett for å snakke åpent om personlige ting, og dette kan være en prosess som tar tid.

Kanskje kan du begynne med å nevne for psykologen at det med å åpne seg er et tema som du sliter med? Mange syns det er et godt sted å begynne på. Det kan sikkert være nyttig at du tar opp med din psykolog hvilke erfaringer, tanker og følelser du har om det å åpne seg.

Når du holder problemene for deg selv er det fort gjort at andre ikke skjønner helt hva de kan gjøre for å støtte deg.

Du sier du er redd for å begynne å gråte. Hos psykologen er det i hvert fall veldig vanlig å gråte, og en psykolog er trent i å gjøre situasjonen ok for deg når du viser følelser. 

Kanskje du kan vise noen det du har skrevet til oss? Det du har skrevet er veldig nyttig informasjon for en psykolog. Det kan være en hjelp for psykologen til å endre litt på opplegget, eller å forklare deg enda nærmere hvorfor du får denne type behandling.

De aller fleste psykologer ser det som en tillitserklæring hvis de får slike innspill som du skriver til oss. 

Når man tar et valg om å åpne seg opplever man ofte å komme nærmere folk, og de fleste jeg har snakket med om dette har følt seg lettet og mindre ensomme etterpå.

Du skriver at du er skuffet etter timene hos psykologen, og det gir meg tro på at du egentlig er motivert til dette. Noen ganger er det

Jeg legger ved noen artikler under som kan inneholde nyttig informasjon til deg.

 Lykke til!

 hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser