Hopp til hovedinnholdet

Har ei venninne jeg er bekymret for, hvordan kan hun få hjelp?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg spør ikke på vegne av meg selv her, men jeg har en venninne jeg er veldig bekymret for... Hun har opp igjennom ungdomsårene slitt en del med angst o.l, men har generelt hatt et fint liv og derfor kommet seg greit ut av det tror jeg. Men, nå i sommer fikk moren kreft, uhelbredelig. Mens min venninne var hjemme hos moren, gikk moren inn i en psykose (antakelig pga medisiner og mørke fremtidsutsikter) og måtte tvangsinnlegges. Dette gikk veldig inn på min venninne. Hun gråt ikke mye, men ble liksom veldig fjern fra verden. Og jeg merket at hun var litt småsprø selv, sa mye rare ting, fikk rare fobier etc. Som om det ikke var nok ble hun voldtatt to ganger etter sommeren, av forskjellige gutter. Hun vil ikke anmelde, har ingen beviser. Hun reagerer veldig lite på det som har skjedd... Noe som bekymrer meg veldig. Jeg tror hun trenger hjelp før alt raser. Legen sier det kan ta ett år før hun får psykolog. Er det noe jeg kan gjøre? Er det andre tjenester hun kan oppsøke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du er bekymra for venninna di og at du ønsker at hun skal få hjelp med det hun har opplevd og strever med. Jeg tenker det må være vondt for deg å se at hun strever, og jeg synes du er ei god venninne som bryr deg om henne og ønsker å hjelpe. 

Det er veldig tungt å se at venner strever, og det kan være vanskelig å vite hva man kan gjøre for å hjelpe. Jeg tenker at du allerede er en god venn ved at du viser at du bryr deg og er bekymret for henne. Du kan ikke selv ta ansvar alene for at hun skal få det bedre, det er viktig at hun får hjelp av voksne rundt seg.  

Jeg tenker det beste du kan gjøre nå er å oppmuntre henne til å prate med en voksen om dette, for eksempel med en voksen i familien hun har tillit til.  Hun kan også søke hjelp hos helsesøster på skolen sin eller Helsestasjonen for ungdom der dere bor. Hvis du vil, kan du også kanskje tilby deg å bli med henne til helsesøster eller Helsestasjonen for ungdom første gangen hvis hun ønsker det? Hun kan også ringe en hjelpetelefon hvis hun ønsker noen å snakke med, for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Det er bra at du har omsorg og bryr deg om henne, det tror jeg hun setter pris på. Hvis du blir mer bekymret for henne, tenker jeg at du også kan dele dine egne bekymringer med noen, for eksempel foreldrene dine, lærer eller helsesøster. Kanskje kan de ha noen gode råd til deg?

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Håper dette svaret var til hjelp for deg, ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Har en venn fortalt deg om et overgrep?

Jente trøster venninne

Har du en venn som har opplevd overgrep? Han eller hun trenger deg både nå og framover.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep