Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 som er mye redd

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg må spørre her siden jeg ikke vil spørre noen andre, da jeg føler det blir dumt. Men er det negativt å være redd for veldig mye? Sånn at du tenker på det negative som kan skje og får panikk. Fks en av de tingene jeg er livredd for er lyn og torden. Da føler jeg at jeg skal begynne å grine og tørr virkelig ikke være alene da. Også er jeg egentlig andre redd for kjøretøy. Jeg tenker på det negative som kan skje og jeg hater egentlig å kjøre bil og sånn. Vi hadde en test på skolen for noen uker siden der man skal teste om man har mye engstelse og sånn. Husker ikke så mye men jeg så da at det har veldig mye jeg var engstelig og redd for. Og tror det hadde noe med angst også i den undersøkelsen. Men det jeg lurer på. Hvordan vet man om man har mye engstelse eller har angst? Jeg har slitt/sliter psyisk, og har hatt tanker om å kutte meg og sultes. Jeg har veldig mye negative tanker. Har hvert deprimert også. Men jeg vil ikke ha hjelp, og da holder jeg alt inne. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss fordi du er redd for mange ting, og lurer på om du kan ha angst? Du lurer på om det er negativt å være redd for mye, feks lyn og torden, det å kjøre bil etc. Videre skriver du at du har slitt og sliter fortsatt psykisk, og at du har hatt tanker om å sulte deg og kutte deg. Du vil ikke ha hjelp, og holder i utgangspunkt alt inne i deg.

Det å være mye redd er ikke det samme som å ha angst. Det er når det blir veldig plagsomt, at du unngår mange situasjoner og at du bruker veldig mye tid på å grue deg og tenke på slike situasjoner, at det kan kalles angst. Det er ikke rart og unormalt å ha noen ting man er redd for. 

Først og fremst vil jeg si at det er veldig fint at du tar kontakt med oss. Det er vondt å gå rundt med for mange vanskelige tanker i hodet, og jeg tror det er viktig å dele de med noen. Du skriver at du egentlig ikke vil ha hjelp, men kunne det være en ide å forsøke å snakke med noen og se om det faktisk hjelper? Veldig mange synes det er skummelt å skulle snakke med noen om ting de er redd for, triste og vonde tanker. Men så er det så mange som opplever at å dele de med en de får god kontakt med og som forstår, gjør at problemene blir mindre. 

Det finnes mange gode tilbud for deg, og er det vanskelig å ta kontakt alene kan du ta med en god venn eller venninne du stoler på. Du kan ta kontakt med helsesøster eller sosiallærer på skolen der du går. Et annet alternativ er å ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. Her jobber det lege, helsesøster og også ofte psykiatrisk sykepleier eller psykolog. Veldig mange ungdom er godt fornøyd med hjelpen de får av helsestasjonen.

Kanskje kunne det også være lurt å forsøke å snakke med mamma eller pappa om de vonde tankene. Kanskje har du allerede gjort det, eller kanskje ønsker du ikke å dele dette med de? Foreldre kan være gode støttespillere. 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser