Hopp til hovedinnholdet

hvordan be om antidepressiv medisin?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg går til psykolog, har gått til den jeg har nå i snart to år, og før det så hadde jeg en i 5 klasse en kort stund, så gikk jeg til en psykolog som jobbet i barnevernet rundt en gang i uken frem til for to år siden, da søkte barnevernet meg inn på BUP som hastesak pga mistanker om depresjon. Ifjor høst ble jeg diagnosert med depresjon, og hadde et par møter med legen på BUP. Etter 2-3 møter med henne og mamma, så sendte hun mamma ut en liten stund, og spurte om det var noe jeg ville si. Jeg fortalte henne om at jeg hadde lyst til å kutte meg så mye at jeg måtte på sykehus pga blodmangel, eller ta så kraftig overdose at jeg måtte på sykehus og bli pumpet. Etter det så gikk hun og snakket med de andre legene, og kom tilbake og sa at jeg skulle få sovemedisin. Hun sa selv at hun ville gi meg antidepressiv, men mamma sa "helst ikke", så jeg fikk ikke det. Våkner hver natt av medisinene.. Skal til legen igjen om tre dager, og vil gjerne få antidepressiv. Hvordan spør om jeg kan få det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet! Det er fint at du går og snakker med noen når du har det så tungt. At du klarte å være så åpen med legen din er også veldig modig gjort, og det er bra å fortelle vanskelige ting til de på BUP. Da har du best mulighet til å få riktig hjelp.

Det virker som om legen din mente det var bra å gi deg antidepressive medisiner, men at moren din var uenig. Det er viktig at du forteller mor hva du selv har lyst til. Det kan du gjøre før timen på BUP slik at hun er forberedt på dette og kan tenke litt på forhånd. Du kan også spørre hvorfor hun ikke tror medisiner vil hjelpe.

Selv om det er foreldrene som kan ta slike avgjørelser, så er det lurt å si rett ut hva man tenker. Du bør si det til legen også, slik at hun vet hva du mener selv. Du kan vise det du har skrevet til oss hvis du er usikker på hva du skal si.

Antidepressiv medisin er en form for behandling som skal kombineres med hjelp i form av samtaler. Det er viktig at dere jobber med depresjonen uavhengig om det blir medisiner eller ikke, og det kan gi svært gode resultater med samtalebehandling.

Lykke til!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser