Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å se noe glede i livet lenger, hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre lenger. Jeg har opplevd så mye dritt i livet. Jeg sover ikke. Jeg spiser ikke. Jeg er alltid alene for jeg orker ikke være med folk fordi jeg har sosialangst. I uka bor jeg på internat men i helgene er jeg hjemme. Hjemme lager jeg bare diskusjoner. Jeg hater meg selv på så utrolig mange måter. Jeg mistet moren min da jeg var 7 og jeg har enda ikke kommet over det. Jeg har drevet med selvskading i et par år nå og det blir bare verre. Oftere og oftere sitter jeg med barberbladet til pulsåra og er i ferd med å ende alt.. eneste grunnen til at jeg ikke har gjort det enda er fordi jeg ikke vil såre familien min. Men nå er jeg ikke sikker på at det holder lenger.. jeg klarer bare ikke se glede i livet lenger. joda jeg kan jo le hvis noen sier noe morsomt, og jeg klarer å ha et ganske bra skuespill men jeg klarer ikke være glad... Jeg trenger hjelp å det funker ikke å snakke, verken med psykolog eller helsesøster eller familie, hva skal jeg gjøre?!....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i en så vanskelig situasjon. 

Du har vært gjennom vonde ting i livet ditt og det er svært tøffe tanker og følelser du strever med nå. Det er vondt å høre at du har det slik, og jeg tenker du må føle deg veldig fortvilet og motløs nå. Når man har det så tungt, kan man føle seg alene og det er sikkert vanskelig å ha tro på at det vil bli bedre. 

Jeg synes det er bra at du har klart å sette ord på dette til oss og be om hjelp, det er viktig å dele det med noen hvis man har det vondt og vanskelig. Jeg blir litt bekymret for deg når jeg hører hvordan du har det, og jeg tenker det er viktig at du får støtte og hjelp av noen nå, slik at du kan få det bedre. 

Det høres ut som du kanskje har snakket med noen og søkt hjelp tidligere, og du skriver at dette ikke hjalp det. Det er tungt å dele vonde tanker og følelser med andre hvis man føler det ikke hjelper, og det er synd å høre at du opplevde det slik. Siden du har det så tungt nå, håper jeg du kan finne mot og styrke til å snakke med noen igjen, jeg tror det vil hjelpe deg. Jeg forstår at du kanskje ikke har så lyst til det, men det finnes hjelp for det du strever med og jeg tror du kan finne en person som vil forstå og hjelpe deg.

Er det kanskje en voksen i familien du har tillit til, eller en voksen på skolen der du går? Da kan du få litt støtte videre og dere kan sammen finne ut av hvordan du kan få god hjelp. Du kan også gå til fastlegen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe en hjelpetelefon, for eksempel Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kanskje kan ha nyttige tips til deg. Jeg håper du vil finne mot til å snakke med noen og at du vil få godt hjelp videre. Ta godt vare på deg selv og ha tro på de gode egenskapene dine. Ønsker deg lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser