Hopp til hovedinnholdet

Hun sliter med å svare på spørsmål

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som har et problem, vet ikke om det er vanlig. Men jeg syns det er så slitsomt og vanskelig å svare på vanlige spørsmål. Om jeg blir spurt om hva jeg har hatt til middag, hva jeg har gjort i løpet av helga osv... så vil jeg helst ikke svare. Jeg prøver å bare svare kort og gå over til noe annet, men noen gir seg ikke før de får et ordentlig svar.. Har også prøvd å forklare problemet mitt, men har ikke blitt møtt med noe forståelse. Det er lærere, bekjente og familie som stiller sånne spørsmål. Jeg vet at det er helt vanlig å spørre om sånne ting, men jeg syns det er vanskelig, blir sjenert og vil ikke snakke om det, noen ganger syns jeg det er ubehagelig og svare på spørsmål også, ordene sitter langt inne og er vanskelige å få ut. Også noen ganger blir jeg sint inni meg og tenker, hvorfor bryr det dem hva jeg har hatt til middag og hva jeg har drevet med i helga osv... Hvorfor er jeg sånn? Kan jeg få hjelp et sted til å bli kvitt dette problemet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Du skriver at du synes det er vanskelig å svare på spørsmål, uansett hvor enkelt spørsmålet er. Hvordan synes du det er å snakke med folk generelt? Venner, familie, lærere etc.?

Uansett skal du vite at JA, det er hjelp å få for å bli kvitt problemet! Kanskje er det ikke så vanskelig å gjøre noe med det? Men kanskje kan det også være litt vanskeligere og mer ubehagelig. Sannsynligvis vil det kreve av deg at du svarer på en masse spørsmål om omstendighetene rundt det du synes er vanskelig, og det vil sees i en sammenheng for å forsøke å forstå hvorfor det er vanskelig, slik at det skal være mulig å hjelpe deg å få det enklere. Et sted å begynne er hos helsesøster på skolen din. Eller du kan også gå til fastlegen din og få en henvisning til psykolog.

En annen ting du også kan gjøre er å forsøke å utfordre deg selv veldig smått. For eksempel kan du forsøke å sette seg som mål at du skal klare en samtale med en du stoler på og kjenner godt. Gi gjerne vedkommende et manus, hva som helst for at det skal være "så enkelt at du ikke kan feile". Gjør dette mange ganger, til du føler at du mestrer det helt fint, så kan du bevege deg litt videre. Nå kan du for eksempel prøve uten manus... Fortsett med bittesmå skritt å utfordre deg selv, til du oppnår det du ønsker. Også i denne prosessen kan det dog være greit å ha noen å snakke med og få tips og "trøst" fra. Snakk med helsesøster på skolen din!

Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser