Hopp til hovedinnholdet

lei meg uten å vite hvorfor

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er lei meg, uten grunn og jeg vet ikke hvorfor. Det kommer plutselig, og når det skjer lokker jeg meg inn i meg selv og blir irritert og sur hvis noen maser. Jeg liker å Være alene den perioden jeg føler meg på den måten, fordi jeg liker ikke å bli sur på folk, når jeg blir det, blir jeg enda tristere . Jeg må høre på musikk, det er det eneste som får meg til å roe meg ned.. jeg vet ikke hvorfor. Jeg vet at det er normalt at folk har perioder der de føler seg deprimert, men jeg forstår bare ikke hvorfor jeg blir det. Jeg er veldig glad for det meste. Jeg har en kjæreste som forstår meg og som jeg kan snakke til, og som forstår meg fullt ut. Men det er så vanskelig å snakke med noen når jeg ikke engang vet hvorfor jeg føler meg helt tom. Jeg må få råd, så jeg kan klare å håndtere en sånn periode alene, så jeg slipper å dra folk inn i noe de uansett ikke hadde visst hva de skulle ha sagt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Du beskriver at du er glad for det meste, men at det kommer tunge perioder der du ikke klarer å sette ord på hva som plager deg. Du er usikker på hvorfor det kommer, og det at du syns det kommer så plutselig er sikkert ikke så greit. Siden det skjer så brått er det kanskje slik at du føler du har lite kontroll på følelsene dine, og det kan være både slitsomt og frustrerende. 

Det er ikke alltid så enkelt å vite grunnen til at tunge tanker kommer. Det er heller ikke bestandig at man finner beskrivende ord for å forklare hvordan man har det inni seg. Noen ganger er det mest en følelse man merker. Det du forteller om er det nok mange som kan kjenne seg igjen i. Følelseslivet er ikke alltid i kontakt med det vi tenker og formulerer i ord.

Mange syns det hjelper å ha kontakt med noen nære personer som kan gi støtte og trøst. Det handler ikke nødvendigvis om å finne de riktige ordene, men å holde ut disse følelsene sammen med noen. 

Det at du har gode mennesker i livet som kan være sammen med deg i de strevsomme følelsene du har, vil hjelpe deg. Selv om du ikke merker bedringen brått, så vet man at det å kunne dele og holde ut følelser sammen med andre er viktig.

Du er heldig som har en sånn kjæreste som du beskriver. Fortsett å slipp kjæresten din inn ved å fortelle om hvordan du har det. 

Du kan også få hjelp til å sortere i tanker og følelser med å snakke med helsesøster, helsestasjon for ungdom eller du kan kontakte fastlegen.

Ofte er det greit å begynne med å snakke med foreldrene sine eller andre voksne man kjenner. Her er tips til hvordan du kan gå frem.

Du trenger ikke å forklare annet enn det du har skrevet til oss, det er mer enn godt nok for å få andre til å kunne forstå hvordan du har det. Du kan til og med skrive ut det du har skrevet til oss og vise det til noen.

Det er ikke vanlig at man har alt klart på forhånd når man ber om hjelp. La andre være med å tenke sammen med deg, støtte deg eller stille deg spørsmål som kan skape mer sammenheng i det du opplever. Du trenger ikke ta ansvar for dette selv. Som regel er det en prosess som tar tid å finne ut av negative følelser, og det er en helt naturlig ting å få hjelp.

Uansett om du ber om hjelp er det også ting du kan gjøre selv. Du nevner musikk selv, det er en god måte å regulere følelser på. Andre ting som hjelper mange er å skrive om det man har inni seg, eller å holde seg i fysisk aktivitet.

Under dette svaret kan du lese mer om måter å jobbe med negative tanker på selv.

Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser