Hopp til hovedinnholdet

Jeg er konstant stresset.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei hei! Jeg skriver inn fordi jeg er på randen av det jeg kan håndtere akkurat nå. Jeg begynner å bli bekymret for at jeg kommer til å ta mitt eget liv hvis ikke det skjer en endring snart. Jeg er konstant stressa i forhold til innleveringer og prøver på skolen. Jeg får gode karakterer, men jeg vet ikke om det er verdt det i forhold til hvor mye dritt jeg går gjennom med meg selv for å oppnå det. Jeg gruer meg ofte til skolen når jeg må prestere på en eller annen måte. Jeg skulker relativt ofte, men alle tror at jeg kun er syk. Har ikke snakket med noen om problemene mine, og jeg er usikker på om jeg skal gå til helsesøster med dette. Vet ikke hvordan hun skulle kunne hjelpe meg, og jeg er redd for at det blir kleint. Tenker på selvmord og griner for meg selv rundt en gang i uka, og går mer eller mindre konstant rundt med en klump i halsen. Har ikke lyst til å drepe meg selv, for jeg venter fortsatt på noe det er verdt å leve for. Men ventingen begynner å tære på meg. -G14

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår ut fra det du skriver her at du har det vanskelig nå. Du beskriver at det stresset og presset som skolen fører til påvirker deg slik at du har fått tanker om at du ikke orker å leve lenger. Dette er alvorlig, og du må få hjelp.

Når man opplever at man ikke håndterer en situasjon, slik du nå opplever med skolen, kan man få negative tanker. Hvis man har disse tankene over tid kan situasjonen oppleves uholdbar, og man kan få tanker om at man ikke orker å leve lenger. Imidlertid er ikke det å ta livet sitt løsningen. Løsningen er å få hjelp, slik at man kan håndtere livet på en grei måte.
Det er kjempefint at du klarer deg bra på skolen, og at du får gode karakterer, men det er ikke bra at du skulker.

Du skriver her at du er usikker på om du skal gå og snakke med helsesøster. Jeg synes det er en god ide at du snakker med helsesøster. Helsesøster kan hjelpe deg å sortere de tankene og følelsene du har, samt hjelpe deg med å få orden på skoledagen din. Sammen med helsesøster kan du ta opp med lærerne hvordan du har det på skolen, og finne løsninger som kan gjøre at du får det bedre. Da vil du få hjelp slik at du kan håndtere det du nå opplever som stress, og slippe å grue deg. Når du får oversikt i forhold til hvordan du kan jobbe med skolen vil du ikke kjenne deg så maktesløs, og du vil kunne se at livet er verdt å leve. 

Jeg vil også anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du egentlig har det.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer

- Det føles noen ganger som om jeg ikke vil leve mer

Jente fortviler (colourbox.com)

Mange ganger har jeg kuttet meg selv, fordi livet ikke er verdt å leve. Jeg har mange drømmer og det er mye jeg vil oppleve, men det meste av tiden, har jeg bare kjedet meg. Ingenting å gjøre på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser