Hopp til hovedinnholdet

kan jeg få hjelp hos BUP uten at moren eller faren min vet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en snart femten år gammel jente og jeg lurer på om det er en mulighet for at man kan få hjelp hos BUP uten at moren eller faren min vet det hvis jeg tar med meg farmoren min dit. Jeg bor hos moren min og hun driver på grensen med psykisk barnemishandling og jeg har ikke sagt det til faren mit pga han vil bare snakke med moren min og hun lyver og sier at jeg har det bra, men farmoren min prøver å hjelpe meg men hun klarer det ikke helt. Jeg trenger hjelp til å takle det som skjer hjemme og farmoren min er den som står meg nærmes føler jeg. Men er det mulig å få henvisning til BUP uten at moren og faren min vet om det eller trenger å være med?? Hilsen en ødelagt (snart) 15år gammel jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at moren din driver på grensen til psykisk barnemishandling og lurer på om du kan få hjelp av Bup uten at foreldrene dine vet om. Du skriver også at du har god kontakt med farmoren din og hun ønsker å hjelpe deg. 

Først av alt vil jeg si at du er heldig som har farmoren din - hun høres ut som en god farmor. 

Ingen barn skal trenge å leve med psykisk mishandling hjemme og det er flere måter du kan få hjelp på.

 Dersom du har god kontakt med fastlegen din foreslår jeg at du kontakter ham/henne og forteller hvordan du har det hjemme. Du kan gjerne ta med farmoren din. Du trenger en henvisning for å få time hos BUP og det er det først og fremst fastlegen som gjør. Det er slik at frem til du er 16 år skal foreldre samtykke til henvisningen, men jeg synes likevel du skal kontakte fastlegen og fortelle om hvordan du har det.

Du kan også gå til skolehelsetjenesren og forklare situasjonen og få råd fra helsesøster.

 En tredje mulighet er at du og farmoren din kontakter barnevernstjenesten i kommunen der du bor og fortelle akkurat hvordan du har det hjemme. Barnevernet er jo til for å gi hjelp og støtte til barn, unge og familier som trenger. De kan også hjelpe til og gi deg råd. Jeg legger ved en artikkel og barnevernet hvor du kan lese mer.

 Håper du tar kontakt med noen av de jeg nevner og får hjelp sånn at du får det bedre.
 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser