Hopp til hovedinnholdet

Noen ganger undrer jeg på hvorfor jeg i det hele tatt gidder å leve.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Noen ganger undrer jeg på hvorfor jeg i det hele tatt gidder å leve. Hva er vitsen, med dårlig karakter s1 matte og dårlig sosialt liv, så anser vel samfunnet meg som en byrde. hva kan jeg gjøre for å være "normal" og opparbeide akkurat nok selvtillit til at jeg ikke øker selvmordsraten i norge betraktelig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei 

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det tungt nå. Det høres ut som du har mange negative tanker om deg selv og at du synes hverdagen er strevsom. Når man har det så tungt, er det vanskelig å se framover og ha tro på at det vil bli bedre. 

Jeg synes det er veldig bra at du har skrevet om dette til oss og at du ønsker å finne ut hva som kan være til hjelp for deg. Selv i en så tøff situasjon, forsøker du å finne ut hva som kan hjelpe og du søker etter svar. Kanskje virker det som en liten ting for deg, men jeg tenker det viser at du har stå-på-vilje og styrke i deg. Dette er gode egenskaper du vil trenge framover, og jeg håper du kan få mer tro på deg selv og styrken du har i deg. 

Jeg tenker at det kan være til hjelp for deg å snakke med noen om hvordan du har det. Da kan du få sortert litt i de tankene og følelsene du har, og du kan få litt støtte på veien videre. Jeg vet at mange vegrer seg for å snakke med andre om vanskelig ting, men vi vet at det kan være til god hjelp. Er det kanskje noen i familien eller venner du deler disse tankene med? Du kan også gå til rådgiver eller helsesøster på skolen din. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor. Hvis du ønsker å snakke med noen mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111 

Når man har det tungt, påvirker det også tankene våre. Mange får mer negative tanker og bekymringer, og dette kan være slitsomt og gjøre at man blir irritert og trist. Slike negative tanker er ofte ubehagelige og urealistiske. Man kan trene seg litt på å finne ut av de negative tankene sine, og etter hvert øve seg på å finne mer positive tanker. Prøv å utfordre de negative tankene du har om deg selv, og ikke la dem styre deg. Hvis du tenker etter, hva er det familie, venner og andre liker ved deg? Tenk gjerne på hva DU får til og hva du selv er fornøyd med. Stol på at det du gjør er bra nok. Det er ikke så lett å bytte ut negative tanker med mer positive, men øv litt på dette hver dag, så vil det gå bedre etterhvert. Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med dette i artiklene jeg har lagt ved under.

Noe som kan hjelpe når man er trist og har negative tanker, er å forsøke å finne på ting og være mer i aktivitet. Du kan kanskje tenke litt over hva du liker å gjøre og hva du kan finne på når alt føles kjedelig. Lag gjerne en liste over aktiviteter du liker, da kan du se på den når du føler det blir tungt. Slike aktiviteter kan for eksempel være å se en film, lage mat, gå en tur eller være med venner. Noen ganger kan man føle at man ikke har energi eller er i humør til å gjøre noe, men vi det å gjøre ting kan gi en bedre følelse etterpå. 

Jeg håper du vil holde ut og at du kan få troen på at det vil bli bedre framover. Snakk gjerne med noen om dette, det tror jeg vil hjelpe deg. Ta godt vare på deg elv og ha tro på de gode egenskapene dine. Ønsker deg lykke til videre!

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser