Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg helt alene, og i det siste tiden har jeg en følelse av at jeg ikke er ønsker og bare er en byrde for alle. Hva kan jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en fyr på 20. For drøyt 3 år siden mistet jeg moren min etter sykdom. Hun var min klippe i livet, og den jeg kunne snakke med om alt. Jeg bor for tiden sammen med far og en eldre bror, men føler at de på en måte overser meg litt. Pappa snakker veldig mye om broren min, hva han gjør og har gjort og skryter på en måte til andre, men gjør det aldri om meg. Slik har det egentlig vært før mamma ble borte allerede, men det ble på en måte mye sterkere etter det. Jeg har lenge følt at jeg har kunnet snakke med onkelen min om alt, men i det siste har jeg mista den følelsen. Jeg flytta også fra vennene mine, og har ikke noen andre enn onkelen min å prate med, men dersom jeg ikke kan snakke med han, har jeg ingen. Jeg føler på en måte at broren min tar mye plass, og dominerer veldig så det er vanskelig for meg å få noe oppmerksomhet. Nå føler jeg meg egentlig helt alene, og i det siste har følelsen av at jeg ikke er ønsket og bare en byrde for alle. Hva kan jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Du skriver at du mistet moren din for tre år siden. Du forteller at hun var viktig for deg og at du kunne snakke med henne om alt. Det er godt å ha noen som en kan snakke med om alt. Du skriver at du lenge har følt at du kan snakke med onkelen din, men at du nå i det siste har mistet den følelsen. Du forteller at du føler deg egentlig helt alene. Det er ingen god følelse å ha. Det er viktig å ha noen å snakke med. Har du snakket med onkelen din om det er riktig slik du føler det i forhold til at du opplever at dere har mistet kontakten? Det kan være at han ikke opplever at det er slik. Du kan også fortelle han at det er godt for deg å snakke med han, om du ikke har fortalt han det før. Det kan være at han ikke er klar over hvor viktig disse samtalene er for deg.

Jeg tenker også at det kan være greit å snakke med noen i hjelpeapparatet. Du har opplevd å miste moren din, som du har vært veldig knyttet til, i en sårbar fase i livet. Er det helsestasjon for ungdom i kommunen du bor i så vil jeg anbefale deg og oppsøke den. Der er det helsesøster, lege og psykolog som er gode på å snakke med ungdommer og unge voksne. De har taushetsplikt.

Du forteller også at du bor sammen med pappa og broren din. Du har en følelse av at du blir litt oversett av de. Du beskriver at faren din forteller (skryter) om broren din til andre, men aldri om deg. Broren din tar mye plass og du opplever han som dominerende. Er det slik at du opplever at han blir sett og ikke du? Det er noen som er mer dominerende enn andre og da kan det være slik at du kommer litt i skyggen. Det er ikke sikkert at faren din vet at du opplever det slik. Det kan også være at faren din snakker mye bra om deg når du ikke er tilstede. Det kan være fin om du kan snakke med faren din om hvordan du har det når storebroren din ikke er tilstede. Det kan være at faren din ikke er klar over at du har det slik du har det nå. Foreldre har et ansvar for barna sine også når barna har blitt unge voksne.

De følelsene du beskriver om at du er helt alene og ikke er ønsket men bare er en byrde for alle er ikke greie å ha. Jeg er veldig glad for at du sendte inn spørsmål her til ung.no og vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din om du går på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen din slik at du får hjelp. Det kan være godt å snakke med noen som kan hjelpe deg og som har taushetsplikt.

Jeg ønsker deg lykke til. Ta var på deg selv. Legger noen artikler under svaret.

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Ungdom som har opplevd sorg

Trist jente (colourbox.com)

Her finner du eksempler på flere situasjoner der man kan oppleve sorg. Ungdom har kommentert hvordan de har opplevd å takle dette.

Les mer

Hvordan kan sorggrupper og støtteforeninger hjelpe?

Trist gutt (colourbox.com)

Få ungdom har i utgangspunktet lyst til å være med i en sorggruppe. Mange gruer seg til første møte, og er usikre på hva de skal si og redd for å begynne å gråte. Men de fleste opplever at de kan være åpne og at det gjør godt å kunne snakke om vonde opplevelser og tanker.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser