Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil dø. Kan du hjelpe meg med de vonde tankene jeg har?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Jeg vil dø! Jeg har så lyst til å ta selvmord, jeg har tenkt på dette i flere månder snart og hvis jeg tenker litt på hva som kommer til å skje hvis jeg tar selvmord så klarer jeg det ikke lenger, livet mitt er ikke verdt noe uansett. Jeg har prøvd å kvele meg, har også tenkt på om jeg skal bruke kniv eller pistol for å drepe meg men jeg tror ikke jeg klarer det, hvis du kunne ha hjulpet meg ville deg vært supert, kanskje hjulpet meg med de vonde tankene jeg har også. :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i en så vanskelig situasjon. 

Når jeg leser det du skriver til oss, tenker jeg at du må ha det vondt og være veldig fortvilet nå, og kanskje har du vært gjennom mye i livet ditt. Det er svært tøffe tanker og følelser du strever med, og jeg tenker det kanskje gjør at du føler deg ensom og motløs. Når man har det så tungt, er det vanskelig å ha troen på at det vil bli bedre. 

Selv om du er i en så tøff situasjon, så har du klart å sette ord på tankene dine til oss, det synes jeg var bra og et godt valg. Det er ikke lett å beskrive vonde følelser for andre, så jeg tenker du har tatt et modig og godt skritt nå.

Jeg blir litt bekymret for deg når jeg leser om hvordan du har det og at du bærer på dette helt alene. Det jeg håper du kan gjøre, og som jeg tror vil hjelpe deg, er å snakke med noen om hvordan du har det. Når man har selvmordstanker og strever med så vonde følelser, er det viktig å snakke med en voksen om det, helst så raskt som mulig.

Når man har det så vondt, kan tankene virke uutholdelige, og da er det bra hvis man kan dele dem med noen som kan hjelpe og få til en forandring. Er det kanskje en voksen i familien du har tillit til og kan dele tankene dine med? Da kan dere også sammen finne ut av hvordan du kan få hjelp til å få det bedre framover. Du kan også snakke med lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen. En mulighet er også å gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. De som jobber på skolen og helsestasjonen, skal kunne støtte og hjelpe deg og vite hvordan du kan få det bedre. Hvis du kanskje heller ønsker å snakke med noen mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg håper du vil finne mot til å snakke med noen og at du vil få god støtte videre. Husk at det finnes hjelp for det du strever med! Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser