Hopp til hovedinnholdet

Hva er humørsvingninger?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på hva humørsvigninger er og hva det kommer av. Kan det vare hele livet eller varer det kun over en viss periode? hvem er mest utsatt; kvinner eller menn, jenter eller gutter? hva er symptomene? hvordan blir man kvitt det? Takk på forhånd :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Humørsvingninger er raske skiftninger i humøret.
Ungdomstiden er preget av store endringer fysisk og psykisk. For en del ungdommer kan disse endringene føre til humørsvingninger. Dette gjelder både jenter og gutter. Voksne vil ofte ha mindre svingninger i humøret enn ungdom, men en del kvinner kan ha humørsvingninger i forbindelse med menstruasjonen og under graviditet. Humørsvingningene skyldes da endringer i hormonene.

De fleste vil kjenne på irritasjon, kan begynne å gråte og ha lav terskel for å bli sur eller sint. Noen mennesker har lav toleranse for å få lavt blodsukker, og kan reagere med dårlig humør hvis de ikke spiser regelmessig.

Humørsvingninger er kanskje ikke så lett å bli kvitt. Imidlertid vil det ofte hjelpe å være bevisst på hvordan man reagerer og er overfor andre. 

Hvis man sliter mye i forhold til humørsvingninger bør man ta en sjekk hos fastlegen for å utelukke at man er deprimert, eller at man er syk på annen måte. Legen vil også kunne komme med forslag til behandling for de som er vedlig plaget av humørsvingninger.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser