Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg gå med på en innleggelse?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 18 år og går siste året på vgs. Jeg har slitt med depresjon og angst ganske lenge nå og gått til psykolog osv for å få hjelp med dette. Jeg har ikke blitt noe særlig bedre, og nå har psykologen min foreslått for mamma at jeg kanskje burde legges inn hos dps. Pga. angsten tenkte jeg med en gang at det ikke var aktuelt, rett og slett fordi det er en ukjent, skummel situasjon for meg. Men nå har jeg tenkt litt på det, og jeg vil jo blir frisk, jeg vet jo at det er til hjelp for meg, men hva syns du jeg burde gjøre? Og den største bekymringen min er egentlig skole. Jeg går som sagt siste året på vgs, hvis jeg blir innlagt, får jeg ikke fullført skolen da, eller er det skoletilbud hos dps? Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss. Du virker å ha reflektert over det du spør om , og jeg syns det virker som du har hatt noen konstruktive tanker. Det er klart at man kan bli litt skeptisk hvis psykologen man går til foreslår innleggelse. Men etter å ha blitt vant med tanken er det mange som syns det virker litt godt å kunne dra et sted der men bare kan konsentrere seg om å bli frisk. 

Ut i fra det du skriver virker det som du har motivasjon for å jobbe med vanskene dine, og at du i tillegg ønsker å følge opp skolegangen din. I de aller fleste tilfeller er det slik at man kan jobbe med skole selv om man er innlagt. Man har faktisk rett på et skoletilbud selv om man er innlagt, med mindre de som jobber på avdelingen vurderer at det er til skade for din psykiske helse. Du kan spørre psykologen din om dette, han eller hun vet nok mer om hvordan din lokale dps legger opp skoletilbudet. De vurderer det nok i samråd med deg og psykologen. Det kan være du får skole på sykehuset, eller noen kan også gå i sin vanlige klasse mens de er innlagt.

Jeg syns det vil være lurt av deg å følge rådene fra psykologen, særlig siden du selv også virker litt interessert i å finne ut om hvordan det kan bli for deg med innleggelse. Det kan føles som et stort skritt, men som du skriver er det jo for å bli bedre. Det er som oftest verdt å prøve det hvis psykologen mener det kan hjelpe deg.

Dersom du legges inn har du uansett mulighet til å vurdere underveis hvordan det går, du vil bli informert om klagemuligheten du har og om muligheten du har til å skrive deg ut dersom du ikke skulle være fornøyd.

Det er godt å høre at psykologen har kontakt med din mor, det er som regel til hjelp å ha foreldre som er informert om behandlingen og som kan gi støtte underveis.

Håper dette var til hjelp for deg. Lykke til fremover! 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skal du på sykehus?

Sykehusseng

Her er noen tips til hva du kan tenke på før du drar, hva som skjer mens du er på sykehuset og hva du kan ta med deg. Du finner også en oversikt over de rettigheter du har som pasient. Visste du forresten at man går på sykehusskole om man er innlagt på sykehus?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser